Het bekroonde wijndomein Constantia Glen is gelegen in de oudste wijnproducerende regio van Zuid-Afrika, Constantia.
De wijnen uit deze regio vertegenwoordigen slechts 0,4% van de totale Zuid-Afrikaanse wijnproductie. Niet enkel staat deze regio gekend als de bakermat van de wijnproductie, maar ook enkele van de beste wijnen komen uit Constantia.
Het prachtig gelegen wijndomein, Constantia Glen, ligt op de Constantia Wijnroute. Deze vallei kent een rijke wijnbouwgeschiedenis, die tot 5 eeuwen terug gaat.
Simon van der Stel, de eerste gouverneur van de Kaap, maakte er voor het eerst wijn op zijn boerderij Constantia in 1685. Na de dood van van der Stel werd de boerderij opgesplitst in drie eigendommen die vandaag bekend staan als Groot Constantia, Klein Constantia en Buitenverwachting.
Op de plek die we vandaag Constantia Glen noemen, werden de eerste wijnstokken aangeplant in 1813. Twintig jaar later was het een productief domein met 15000 wijnstokken.
In 1843 kocht Sebastiaan Valentyn van Reenen de boerderij. Hij gaf ze de naam Glen Alpine. Het wijndomein floreerde en kende vele bezoekers, waaronder zelfs de zoon van koningin Victoria, prins Alfred.
Nadien veranderde het domein talloze keren van eigenaar en bestemming.
Het was pas met de aankoop in 1960 door de familie Waibel uit Oostenrijk dat er enige stabiliteit terugkeerde. In 1998 besloot Dieter Waibel, samen met zijn zoon Alexander en schoonzoon Gus Allen, er opnieuw een wijnboerderij van te maken. Ze plantten de eerste wijngaarden aan in september 2000. Bij de productie van de eerste wijnen in 2005 veranderde de boerderij haar naam in Constantia Glen.
Wijndomein Constantia Glen is gelegen in de vallei van Constantia. Het heeft een unieke ligging, onder Constantia Nek, tussen de Constantiaberg en de Tafelberg. Op slechts 20 minuten van het centrum van Kaapstad ligt dit pittoreske boutique wijnhuis op de Constantia Wineroute.
Het beslaat zo’n 60 hectare, maar slechts de helft wordt gebruikt voor de druiventeelt. De wijngaarden zijn aangeplant op de steile overwegend noordoostelijk georiënteerde hellingen van Constantiaberg op een hoogte van 130 tot 270 meter boven de zeespiegel. Deze unieke oriëntatie zorgt voor een blootstelling aan de late namiddagzon, wat ideaal is voor een langzame rijping van de druiven.
Graniet en zandsteen zijn de dominante bodemtypes, die de wijnen daardoor een mineraal en fijn karakter geven. De rijke klei ondergrond houdt het water vast, waardoor duurzame drooglandbouw mogelijk is. Op een ecologisch verantwoorde manier wordt aan insecten- en ongediertebestrijding gedaan.
Door de ligging van de wijngaarden is een handmatige pluk aangewezen.
De productie wordt beperkt tot 100.000 flessen per jaar. De slogan ‘Goede wijn wordt in eerste instantie in de wijngaard gemaakt’ is in dit wijnhuis zeker van toepassing. Elke fles van dit huis draagt het unieke embleem op de flessenhals.
De wijnen zijn hoofdzakelijk Bordeaux-blends.
Constantia Glen is langs drie kanten omringd door de koude Atlantische Oceaan. Koude zeewinden, komende van False Bay, houden er de gemiddelde jaartemperatuur op een milde 16°C.
De omgevingselementen in combinatie met de koelere klimaatomstandigheden resulteren in een tragere rijping van de druiven, lage opbrengsten met uitzonderlijke kwaliteit en intenser smakende druiven.
“Constantia Glen is niet in de eerste plaats een zakelijke onderneming” zegt Alexander Waibel. “Het is een verhaal van passie. Het zou nooit gewerkt hebben als we niet de juiste mensen bij elkaar hadden gezet”.
Langdurige relaties kenmerken de samenwerking binnen het team. Continuïteit en respect zijn de rode draad.
Wijnmaker Justin van Wyk werkt al sinds de tweede oogst op de boerderij. Vele arbeidskrachten, afkomstig uit de Oostkaap, zijn er al tientallen jaren actief. CEO Horst Prader werkt al 54 jaar samen met de familie Waibel. Ze delen dezelfde filosofie: “Als je een kwaliteitsproduct maakt, kan je als bedrijf overleven. Kwaliteit primeert altijd”.
Knisperende witte en levendige rode wijnen met veel elegantie en structuur, dat is Constantia Glen.
Geniet er van!