🇿🇦🥂 Wijn- en gin degustatie dagen ten voordele van vzw Boeta 🍷🇿🇦

  • Donderdag 5 oktober tussen 19h30 en 22h – Kortrijk, rechter Broeltoren – Speyetoren
  • Zaterdag 7 oktober tussen 14h en 17h – Brugge, Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30 te Sint-Andries

Top-page-title - Cape & Grapes

Zuid-Afrikaanse olijfoliën

Horizontaal - stippellijn - Cape & Grapes

Productie

De basis van Zuid-Afrikaanse olijfolie, of eigenlijk eender welke olijfolie, is de vrucht van de olijfboom.

Olijfolie is een plantaardige olie op basis van het vers geperste sap van de olijven. Ze heeft een groene tot gele kleur. De verscheidenheid aan olijfbomen geven elk hun specifieke olie en kleur.

Het vlees van de olijven wordt gekneed en geperst onder grote druk. De massa wordt daardoor lichtjes warm. Dit noemt de koude persing. Bij dit proces mag de temperatuur niet boven 28°C stijgen. Dit wordt gecontroleerd om te vermijden dat de samenstelling van de olie niet wijzigt.

Extra Virgin Olive Oil is olie van de beste kwaliteit. Ze is daarom uitstekend geschikt om koude gerechten af te werken.

Lucht, licht en warmte zijn nefast voor de kwaliteit van olijfolie. Ze wordt best bewaard in een donkere omgeving en daarom ook verkocht in donkere flessen.

En u, bent u klaar om Zuid-Afrikaanse olijfoliën te kopen?

Gezond

Olijfolie wordt als gezond beschouwd, omwille van de enkelvoudige onverzadigde vetzuren, de zogenaamde gezonde vetten. Hiervan is bekend dat ze het cholesterolgehalte in het bloed lichtjes verlagen.

Olijfolie bevat ook stoffen die de lichaamscellen beschermen tegen veroudering en schade. Mogelijk vormen ze dus op lange termijn een natuurlijke bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Horizontaal stippellijn - kort - Cape & Grapes
Streepjes - horizontaal - klein - Cape & Grapes

Zuid-Afrika

Olijfolie is vooral bekend uit de landen rond de Middellandse Zee. Zuid-Afrika is een kleine producent.

In het najaar start de oogst van de olijven. Voor Zuid-Afrika betekent dat meestal einde februari, begin maart. Er is gemiddeld zo’n 5 kilo olijven nodig om 1 liter olie te maken. Het kan tot 5 jaar duren voordat een olijfboom vruchten afgeeft.

Olijven moeten na de pluk onmiddellijk verwerkt worden, om het risico op fermentatie uit te sluiten. Zuid-Afrika kampt echter al jaren met “loadshedding”. De electriciteit wordt dan gedurende enkele uren onderbroken. Dit dwingt producenten er toe extra kosten en inspanningen te maken voor overwerk en koelopslag en te investeren in generatoren teneinde de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. De rendabiliteit van het productieproces staat daardoor in Zuid-Afrika onder grote druk.

SA Olive Awards

Zuid-Afrika wordt erkend als producent van lekkere en evenwichtige olijfoliën. Net als bij wijnen wordt de kwaliteit van de olijfolie beïnvloed door de soort olijven, het terroir, het klimaat en de maker.

Om de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse olijfolie onder de aandacht te brengen en een bevestiging te geven aan de eindconsument, werden de SA Olive Awards opgestart. In deze wedstijd mogen alleen 100% Zuid-Afrikaanse Extra Virgin Olive Oils deelnemen die in het lopende seizoen geproduceerd zijn. Dit is een bijdrage aan het imago van de Zuid-Afrikaanse producenten.

Zuid-Afrikaanse olijfoliën kopen?

Bij Cape & Grapes zit u zeker goed.

We helpen u met veel zorg en een vleugje Afrikaanse warmte graag verder!