Tijdens onze laatste reis naar de Westkaap in Zuid-Afrika besloten we een bezoek te brengen aan een township, niet zomaar één, maar met een doel.
We ondersteunen namelijk al geruime tijd een student in Ocean View, een township aan de rand van Kaapstad waar voornamelijk kleurlingen wonen, via The Boeta Foundation, een Vlaamse organisatie uit Brugge.
Na enkele jaren uitstel door corona, was het dit jaar eindelijk zover: we zouden “onze student” Cole en het lokale Boeta-team ontmoeten. We wilden meer te weten komen over hun leven in 2023 en waren benieuwd naar het werk van de Soup Kitchen, die zich dagelijks inzet voor de gemeenschap in Ocean View.
Zo gezegd, zo gedaan. Op donderdag 2 maart vertrokken we vanuit Kaapstad. Via Ou’ Kaapse Weg reden we richting Fish Hoek, het vissersdorpje met de gekleurde badhuisjes en Simon’s Town; een rit van ongeveer 45 minuten.
Ocean View ligt tussen Kommetjie, een blank kustdorpje, en Masiphumelele, een township waar overwegend de zwarte bevolking leeft. Dit gonst van de bedrijvigheid in tegenstelling tot het eerder rustige Ocean View. Mocht er trouwens geen richtingaanwijzer staan op de hoofdweg om Ocean View aan te duiden, dan rij je er zo voorbij.
Bij het binnen rijden van Ocean View wisten we dat we verwacht werden bij Auntie Tasha thuis. Zij is de drijvende kracht achter de Soup Kitchen. Dankzij haar niet aflatende inzet krijgen dagelijks zo’n 120 straatkinderen en daklozen een ontbijt en een warme maaltijd.
Enthousiast werden we verwelkomd. Onze onwennigheid bij aankomst was door de hartelijkheid van Tasha en Carmen, een lid van de local Boeta Council, onmiddellijk weg. Het was als binnen komen bij vrienden die we al heel lang kenden.
De potten stonden al op het vuur. Die middag werd het een stoofpot met zoete aardappelen, groenten, vlees en rijst, stevig gekruid.
Vanaf 12 uur werd er aangeschoven. Klein en groot, met een bakje, maar allen dankbaar voor de maaltijd.
Na de lunch hadden we uitgebreid tijd om te praten over de realiteit van het leven in een kleurlingentownship.
In Ocean View wonen -ruw geschat- zo’n 100.000 mensen. De voorzieningen zijn zeer beperkt. Zo is er bijvoorbeeld geen supermarkt. Er zijn 3 lagere scholen met klassen van meer dan 40 leerlingen. Ocean View High School is een door de staat gesubsidieerde school. Scholen moeten in Zuid-Afrika echter bijna al hun middelen halen uit de inschrijvingsgelden. Het merendeel van de meer dan 1200 leerlingen maakt echter deel uit van arme gezinnen en kan het inschrijvingsgeld amper betalen, waardoor de schoolkas een bodemloze put lijkt. Het blijft ook zoeken naar leerkrachten om de lesopdrachten in te vullen. Getalenteerde jongeren haken vaak af, schoolmoe en zonder enig toekomstperspectief.
Tasha en Carmen namen ons mee op een rondrit door Ocean View. Onderweg stopten we bij de mediclinic in Masiphumelele, waar Markie, de papa van onze student Cole, aan het werk is. Trots toonde hij ons zijn werkplek en stelde hij ons voor aan de enige dokter en de collega’s. In dit daghospitaal komen dagelijks zo’n 300 patiënten binnen, die vaak urenlang moeten wachten.
Enkele jaren terug stapte Markie in een project om de hangjongeren van de straat te halen door de voetbalploeg van Ocean View voor verschillende leeftijden nieuw leven in te blazen. Verschillende avonden per week wordt er getraind; in het weekend worden er dan matchen gespeeld. De sport geeft zin aan hun leven en biedt aan de kinderen een platform om te tonen wat ze kunnen.
Cole is een 17-jarige jongen uit Ocean View, die sinds zijn geboorte opgroeit in de Blokke, de sociale eenkamerige woonappartementen, die typisch zijn voor townships. Hij woont helemaal bovenaan, in de ‘penthouse’ zoals hij het zelf vaak al lachend noemt.
Als keeper van de Ocean View Soccer Club droomt hij er stiekem van ooit bij een Britse club te spelen. Ondertussen zit hij in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs op Simon’s Town High School waar hij het goed doet. Hij weet intussen dat een goede opleiding zeker een verschil in het leven kan maken, voor hem vooral maar ook voor zijn familie. Zijn keuze voor volgend jaar ligt nog niet vast. Eén van de mogelijke opties was een opleiding als graphic designer. We zijn alvast benieuwd.
Onze dag in Ocean View liet ons nog maar eens beseffen wat een gelukzakken we toch zijn en hoe hard Boeta onze steun verdient. Een bezoek aan een township, daar moet je toch even van bekomen.
Voelt u zich aangesproken, aarzel zeker niet rechtstreeks contact op te nemen met de mensen achter dit project via info@boeta.be of neem alvast een kijkje op de website www.boeta.be