We duiken de Zuid-Afrikaanse keuken in

Bobotie, een typische en traditionele Zuid-Afrikaanse ovenschotel

Een recept vinden voor bobotie is niet zo moeilijk. Maar welke Zuid-Afrikaanse wijn past er bij? En waar kan ik deze vinden? We geven u hier het antwoord 😉

Bobotie is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht dat ons zo terug brengt naar onze laatste reis door de Westkaap. 

Deze kruidige ovenschotel bestaat uit gehakt, afgekruid met verschillende specerijen en bedekt met een mengsel van eieren en karnemelk. 

Het is een eenvoudig gerecht, dat naast kruidigheid, vooral ook warmte en gezelligheid in huis brengt.

Ik kreeg dit recept tijdens onze laatste roadtrip door de Westkaap in Matjiesfontein en deel het hieronder graag met jullie. Het is vooral de kruidenmengeling die het ’em doet.

Geniet van deze heerlijke Zuid-Afrikaanse traditionele ovenschotel, met uiteraard een passende Zuid-Afrikaanse wijn.

Wijnsuggesties bij bobotie

Bij deze dampende kruidige ovenschotel kan zowel witte als rode wijn geserveerd worden.

Hieronder kan je onze aanbevelingen vinden.

  • The First Lady Chardonnay is een frisse, maar toch volle wijn die goed past bij exotische en gekruide gerechten. De wijn toont een variëteit aan geuren en smaken: van groene appel en peer tot ananas en pompelmoes, aangevuld met florale toetsen.
  • De Blackwater Underdog Chenin Blanc is een sappige wijn met aroma’s van rijpe exotische vruchten en frisse zuren. De aanzet is intens met exotische toetsen; de frisse zuren zorgen voor een evenwichtige structuur.
  • De Remhoogte Chronicle Cape Blend is een fruitige rode wijn. Het is een blend van Cabernet Sauvignon, Pinotage, Merlot en Syrah. De wijn heeft een ruim pallet aan geuren en smaken. Hij past perfect bij de kruidigheid van de bobotie.
  • De Creation Syrah Grenache is een elegante en krachtige wijn met een breed pallet aan aroma’s van rijp rood en zwart fruit en fijne aardse geuren. Hij heeft body, zachte tannines en een aangename frisheid en past goed bij de gekruide keuken.
  • Om het helemaal Zuid-Afrikaans te maken, kan je ook kiezen voor een wijn op basis van de Pinotage druif, ontstaan uit de kruising van Pinot Noir en Cinsault. Deze druif vind je enkel in Zuid-Afrika. We stellen als wijn The Old Road Wine Company The Fat Man Pinotage voor. Het is een ronde, aangename wijn met een breed pallet aan fruitige en kruidige tonen.

Het recept

Benodigdheden voor 4 personen

  • zonnebloemolie en bakboter
  • 600 gram rundsgehakt (of gemengd varkens/rundsgehakt)
  • 2 witte uien
  • 1 appel (ik gebruik granny smith)
  • 2 sneden wit brood (toastbrood) zonder korsten
  • melk (om het brood in te weken)
  • 1 citroen
  • 80 gram rozijnen
  • handvol amandelen (indien gewenst)
  • 1 koffielepel mangochutney (of abrikozenconfituur)

 

  • 4 theelepels currypoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout

Voor de karnemelktopping:

  • 250 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • zout
  • peper
  • 4 laurierblaadjes
  • Verwarm de oven voor op 190°C. 
  • Week de rozijnen in wat water.
  • Was de appel en rasp hem fijn.
  • Pers de citroen.
  • Pel de uien en snijd deze zeer fijn.
  • Week het (toast)brood in de melk.

 

  • Neem een pan, voeg olie toe en voeg hier de specerijen aan toe. Laat het mengsel bakken totdat je de aroma’s kunt ruiken. Let op, laat het mengsel niet verbranden. Zet de pan opzij.
  • Verhit de olie en de bakboter in een andere pan. Voeg hieraan de gesnipperde uien toe en bak deze totdat ze glazig zijn. Voeg nadien het gehakt toe, maak het los en bak het aan.
  • Vervolgens worden de appel en de gebakken specerijenmix toegevoegd. Laat op een laag vuur alles even bakken zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg het citroensap naar smaak toe.
  • Knijp de melk uit het brood en voeg het brood toe aan de gehaktmengeling. Roer goed los met een vork.
  • Voeg de uitgelekte rozijnen, de (grof gehakte) amandelen en de chutney of confituur toe. Meng alles goed.
  • Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en steek de laurierblaadjes er bovenaan in.
  • Mix de karnemelk met de eieren en kruid af met peper en zout. Giet vervolgens deze mengeling over het gehakt. Bak de schotel af gedurende 30 à 35 minuten op 190°C.

 

Echte hartverwarmende ‘feel good food’: een gegratineerde kruidige gehaktschotel met een melkkorst.

Serveer deze schotel met ‘geelrys’ (gele gekruide rijst), een chutney en een Zuid-Afrikaans wijntje.