Een wijndomein met naam
Onderweg naar Kaapstad vanuit de Karoo, tussen Robertson en Montagu, passeer je aan het domein Graham Beck. Dit familiebedrijf ligt in de adembenemende Robertson Wine Valley. Graham Beck is gespecialiseerd in de Méthode Cap Classique-schuimwijnen.
De unieke terroir rond Robertson leent zich perfect voor de productie van uitstekende schuimwijnen. De kalkrijke gronden zijn er ideaal voor de productie van schuimwijnen met Chardonnay en Pinot noir. De combinatie van deze rijke kalkbodems en het uitzonderlijke klimaat zorgt voor wijnen van wereldklasse. Men vergelijkt het zelfs met de regio van de Champagne.
In 1983 kocht de oprichter Graham Beck de boerderij Madeba. De samenwerking met keldermeester Pieter Ferreira is de basis voor het succes. Na 32 jaar volgde een belangrijke verandering en werd Pierre de Klerk de nieuwe keldermeester. Hij krijgt de loodzware taak Pieter ‘Bubbles’ Ferreira op te volgen. Deze laatste wordt Chief Operating Officer binnen Graham Beck.
Methode Cap Classique
Voor de productie van de MCC’s worden twee druivenrassen gebruikt: Chardonnay en Pinot noir. De eerste zorgt voor de intrinsieke fruitsmaak en de elegantie en de andere voor de complexiteit en de afdronk. De druiven zijn afkomstig van de eigen wijngaarden en van speciaal geselecteerde percelen in de Westkaap. De uitzonderlijke klimaatomstandigheden in Robertson dragen bij aan de kwaliteit van de druiven.
De techniek van de productiemethode is identiek aan de productie van champagne, namelijk met een tweede gisting op fles. De smaakvolle druiven Chardonnay en Pinot Noir maken van Graham Beck een ideale en volle schuimwijn, met klasse en finesse. Niet te verwonderen dat Nelson Mandela en Barack Obama op de klantenlijst stonden.
De productie van de bubbel
In de kelder is het zachte persen van hele druiventrossen een cruciaal element om de hoogste kwaliteit te waarborgen. Nadien wordt het sap ’s nachts gekoeld in roestvrijstalen tanks en vervolgens overgeheveld voor de gisting.
Uiteraard is de invloed van eikenhout van groot belang. Graham Beck gebruikt Piece Champenoise vaten uit de Champagne streek. De productie van deze speciale Franse eikenhouten vaten met een inhoud van slechts 205 liter wordt echter beperkt. Gelukkig kan Graham Beck aanspraak maken op een deel van de productie. Sinds kort gebruiken ze tijdens het gistingsproces ook ‘Foudres’ van 2000 liter. Dit voegt een element van romigheid aan de wijnen toe.
De magie van de tweede gisting, waarbij gist suiker omzet in alcohol en sprankelende bubbels ontstaan, is waar het bij deze wijnen allemaal om draait. De tijd op de ‘lies’ (of droesem) is cruciaal voor het maximaliseren van de kwaliteit. Tijdens deze periode ontwikkelt de wijn zijn unieke karakter, textuur en complexiteit door contact met de gistcellen. De typische tijd op de ‘lies’ voor de Non Vintage collectie is 15 tot 18 maanden en voor de Vintage collectie 40 tot 48 maanden. Volgens de Cap Classique wetgeving moet een schuimwijn om het label Cap Classique te mogen dragen, minimaal 9 maanden rusten op de ‘lies’.
Proost op de perfecte bubbel
Na dit proces volgt de ‘remuage’, waarbij de fles krachtig gedraaid wordt en zo iets meer rechtop komt te staan. Dan volgt het ‘degorgeren’ of het verwijderen van het dépot uit de fles, wat een belangrijk onderdeel is van het gewenste eindresultaat. Vervolgens rusten de flessen nog enkele weken voordat ze hun definitieve etiket krijgen, met de datum van degorgering op het achteretiket van alle Graham Beck Cap Classiques.
Proost op de perfecte bubbel 🥂 Geniet van onderstaande pareltjes. Bestellen kan bij Cape & Grapes per fles, al dan niet in combinatie met andere wijnen, olijfoliën of gins.