Ofschoon de wijnbouw er zijn oorsprong kent kort na 1652 lijkt Zuid-Afrika nog steeds een nieuwkomer onder de wijnlanden.
In het midden van de 17e eeuw zetten de Nederlanders voet aan wal aan Kaap de Goede Hoop. Ze plantten de eerste wijnstokken, maar met beperkt succes. Het tij keerde echter toen enkele jaren later de Franse Hugenoten zich vestigden in Stellenbosch en Franschhoek. Zij brachten wel de nodige kennis van de wijnbouw met zich mee, wat resulteerde in aanzienlijke verbeteringen van de kwaliteit.
De politiek van het apartheidsregime zorgde voor spanningen in de buitenlandse economische politiek. Ten gevolge van diverse boycots weerden de democratische landen volledig de import van Zuid-Afrikaanse wijnen en olijfoliën.
Een eerste positieve wending kwam er met de vrijlating van Nelson Mandela in 1990. Tegelijkertijd met de organisatie van de allereerste democratische verkiezingen in 1994 begonnen de Zuid-Afrikaanse wijnhuizen aan een inhaalbeweging.
Abraham Perold was professor wijnbouw aan de universiteit van Stellenbosch. Met de bedoeling een alternatief te vinden voor de kwalitatieve maar moeilijk te verbouwen Pinot Noir druif, kruiste hij de druiven Cinsault en Pinot Noir.
De eerste zaden werden in de universiteitstuin geplant. Daarna verhuisden de plantjes naar het bekende “Welgevallen Estate”. Nadat Perold het resultaat zag, gaf hij ze de naam Pinotage. De eerste wijn met deze nieuwe druif werd in 1941 gebotteld.
Het duurde enige tijd voor de druif bekendheid en populariteit verwierf.
Ze heeft een zeer herkenbare smaak, met rokerige en aardse toetsen. Als ze op het perfecte moment wordt geoogst, kan ze ook zeer fruitig zijn. Ofschoon ze ontstond uit enerzijds de Pinot Noir druif, heeft ze eigenlijk weinig gelijkenissen hiermee. Pinot Noir is vaak soepeler en lichter. Ze neigt echter meer naar Syrah.
Pinotage levert vaak stevige wijnen op. Daardoor harmoniëren ze mooi met vleesgerechten of met pittige schotels. Uiteraard past deze Zuid-Afrikaanse trots zeer goed bij een braai. Dat is een baie prachtige combinatie.
Deze universiteitsstad is vernoemd naar Simon van der Stel, de Nederlandse gouverneur die hier in de tweede helft van de 17de eeuw mee de eerste druivenstokken plantte.
Inmiddels is Stellenbosch uitgegroeid tot dé wijnhoofdstad van het land. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste wijnroute van Zuid-Afrika.
Stellenbosch is veel meer dan het stadje alleen en omvat ook o.a. Franschhoek. Er liggen meer dan 100 wijndomeinen in deze regio. Een bezoek aan een wijndomein met de daarbijbehorende degustatie is een fantastische ervaring.