Ons gaan braai met een Zuid-Afrikaans wijntje

Heritage Day of Nationale Braaidag

Met de vakantie voor de deur krijgt iedereen weer zin in barbecue. Maar welke Zuid-Afrikaanse wijn drinken we bij een barbecue, of zeggen we een braai?

Braaien is voor de Zuid-Afrikanen meer dan enkel wat barbecueën. Het is een geliefd en belangrijk onderdeel van hun cultuur. Zo is er zelfs een feestdag, Heritage Day op 24 september, uitgeroepen tot Nationale Braaidag. Op die dag wordt de verscheidenheid aan culturen binnen de Zuid-Afrikaanse samenleving gevierd. En wat verenigt hen? Juist, een braai!

Zeg niet barbecue tegen een braai

Mocht je denken dat een braai en een barbecue hetzelfde is? Neen dus.

Het begint al bij de voorbereiding. Wij barbecueën op houtskool. Bij een Zuid-Afrikaanse braai brand je eerst het hout totdat het kolen geworden zijn. 

Nadien braai je al het vlees voordat je het opdient. Wij bakken en eten tussendoor. De Zuid-Afrikanen niet; zij braden vlees, houden het warm totdat alles gegaard is, en gaan pas nadien aan tafel. In plaats van individuele stukken vlees op de grill te leggen, kiezen ze eerder voor grote stukken die dan langzaam garen. Slow cooking dus, en ondertussen gezellig bij elkaar zijn.

Welk braaivleis gaan we eten?

Keuze te over: struisvogel, rundssteak, spareribs, maar ook boerewors en sosaties (saté’s dus) of een stoofpotje ‘potjie’, een suddergerechtje dus, dat tijdig op het vuur moet worden gezet.

De braadmaster, een rol die voornamelijk is weggelegd voor de man in huis, speelt uiteraard de hoofdrol. Hij ontfermt zich over het vlees en zorgt dat alles naar perfectie gegrild is. Word je uitgenodigd, dan geldt vaak het principe van “bring en braai”, je brengt zelf ook vlees en drank mee.

Vleis is uiteraard niet alles. Mielies (maïskolven), salades, aardappelen, braadbroodjes, …. het samenzijn is een echt festijn waar veel en een grote verscheidenheid aan eten bij hoort. 

Bij het braaien hoort uiteraard een passende Zuid-Afrikaanse wijn

Zeggen “kies een rode wijn, want dat past bij vlees” is te kort door de bocht.

Kiest u voor een barbecue met zeer kruidige brochetten, lamsvlees, gekruide worsten, …., dan raden wij u een robuuste, krachtige wijn aan, zoals The Butcher and Cleaver van Old Road Wine Co. Deze volle wijn, een blend op basis van 3 verschillende druiven, past perfect bij stevig gekruide gerechten.

Gaat u eerder voor gegrild rundsvlees of een grillade van kip, dan raden wij u de Pinotage van Alvi’s Drift aan. Deze druif, typisch voor Zuid-Afrika, is een kruising tussen Cinsault en Pinot Noir. De wijn heeft een frisser en lichter karakter.

De gulden middenweg is kiezen voor een Merlot. Zo stellen wij u dan bijvoorbeeld The Red Lady voor van Vrede en Lust, een all-rounder die iedereen rond de tafel zeker kan bekoren met zijn zacht, fluwelen karakter.

Ontdek alles over de door ons geselecteerde wijnen. Voel de warmte en passie van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers en laat u verrassen! En onthoud vooral, zeg niet zomaar barbecue tegen een braai!

Op de hoogte blijven

Dank u voor de interesse in onze wijnen, olijfolie en Boeta.
We houden u graag op de hoogte van acties, nieuwigheden, nieuws over Boeta en andere weetjes.

*verplichte velden