Top-page-title - Cape & Grapes

Zuid-Afrikaanse olijfoliën

Horizontaal - stippellijn - Cape & Grapes

Productie

De basis van Zuid-Afrikaanse olijfolie zijn de vruchten van de olijfbomen.

Olijfolie wordt verkregen uit het vers geperste sap van olijven en is een plantaardige olie. Het heeft een groene tot gele kleur, afhankelijk van de variëteit aan olijfbomen die elk hun eigen specifieke olie en kleur produceren.

Het vruchtvlees van de olijven wordt gekneed en geperst onder grote druk, waarbij de massa lichtjes opwarmt. Dit proces staat bekend als koude persing, waarbij de temperatuur niet boven 28°C mag komen om te voorkomen dat de samenstelling van de olie verandert.

Extra Virgin Olive Oil is van de hoogste kwaliteit en daarom ideaal voor het afwerken van koude gerechten.

Lucht, licht en warmte kunnen de kwaliteit van olijfolie negatief beïnvloeden. Ze wordt bij voorkeur bewaard in een donkere omgeving en daarom vaak verkocht in donkere flessen.

En u, bent u klaar om Zuid-Afrikaanse olijfoliën te ontdekken en te kopen?

Gezond

Olijfolie wordt beschouwd als gezond vanwege de aanwezigheid van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, ook wel bekend als gezonde vetten. Deze vetzuren staan bekend om hun vermogen om het cholesterolgehalte in het bloed licht te verlagen.

Daarnaast bevat olijfolie stoffen die de lichaamscellen beschermen tegen veroudering en schade. Op de lange termijn kunnen deze stoffen dus een natuurlijke bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten.

Horizontaal stippellijn - kort - Cape & Grapes
Streepjes - horizontaal - klein - Cape & Grapes

Zuid-Afrikaanse olijfolie

Olijfolie is vooral bekend uit de landen rond de Middellandse Zee. Zuid-Afrika is een kleine producent.

In het najaar start de oogst van de olijven. Voor Zuid-Afrika betekent dat meestal einde februari, begin maart. Er is gemiddeld zo’n 5 kilo olijven nodig om 1 liter olie te maken. Het kan tot 5 jaar duren voordat een olijfboom vruchten afgeeft.

Olijven moeten na de pluk onmiddellijk verwerkt worden, om het risico op fermentatie uit te sluiten. Zuid-Afrika kampt echter al jaren met “loadshedding”. De electriciteit wordt dan gedurende enkele uren onderbroken. Dit dwingt producenten er toe extra kosten en inspanningen te maken voor overwerk en koelopslag en te investeren in generatoren teneinde de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. De winstgevendheid van het productieproces staat daardoor in Zuid-Afrika onder grote druk.

Zuid-Afrikaanse olijfolie valt in de prijzen

Zuid-Afrika wordt erkend als producent van lekkere en evenwichtige olijfoliën. Net als bij wijnen wordt de kwaliteit van de olijfolie beïnvloed door de soort olijven, het terroir, het klimaat en de maker.

Om de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse olijfolie onder de aandacht te brengen en een bevestiging te geven aan de eindconsument, werden de SA Olive Awards opgestart. In deze wedstijd mogen alleen 100% Zuid-Afrikaanse Extra Virgin Olive Oils deelnemen die in het lopende seizoen geproduceerd zijn. Dit is een bijdrage aan het imago van de Zuid-Afrikaanse producenten.

Zuid-Afrikaanse olijfoliën kopen?

Bij Cape & Grapes zit u zeker goed.

We helpen u met veel zorg en een vleugje Afrikaanse warmte graag verder!