Top-page-title - Cape & Grapes

Creation

Een schitterende ligging

Dit wijnhuis is gelegen in de vallei van Hemel-en-Aarde, op zo’n 20 kilometer van Hermanus. Deze plek is bij velen, die reeds in Zuid-Afrika waren, vooral gekend als de plaats waar walvissen kunnen gespot worden tussen juni en november. 

De Zwitserse wijnmaker Jean-Claude Martin en zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Carolyn richtten in 2002 het wijnhuis Creation op. Ze begonnen van “nul” en besloten een landgoed van de grond af op te bouwen. Hier waren ook nooit eerder wijnstokken aangeplant. Geen evidentie, maar beiden komen uit wijnfamilies en zijn dus beter dan wie ook, bekend met de mogelijkheden en het potentieel dat een grond en een regio kan bieden.

In 2006 vond de eerste oogst plaats. Inmiddels beschikt het wijnhuis over 50 hectare wijngaarden. 

Een uniek microklimaat

De Atlantische Oceaan zorgt voor een ideaal klimaat voor wijnbouw. Door de afkoelende zeebries wordt het zelden warmer dan 30 graden in het groeiseizoen. Door de hogere ligging van de wijngaarden, op zo’n 290 meter boven de zeespiegel, krijgen de druiven tevens de kans om optimaal en langzaam te rijpen. De koelere nachten zorgen er dan weer voor dat de druiven hun frisse zuren niet kwijtraken. 

Hun unieke terroir en de nabijheid van de oceaan resulteren in volle en tegelijkertijd elegante wijnen met rijpe fruitaroma’s, frisse zuren en een aangename mineraliteit. Deze ‘cool climate regio’ is ideaal voor de productie van frisse Chardonnay’s en fijne Pinot Noirs. Chenin Blanc wordt eveneens geproduceerd, zoals ook tal van Bordeaux en Rhône variëteiten. Denk bij deze laatste aan Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Viognier, Sauvignon Blanc, …

The Best Vineyard in Africa 2023

Creation werd dit jaar bekroond met een 4de plaats op de lijst van ‘World’s Best Vineyards’ en is daardoor terecht de nummer 1 in Afrika. 

500 toonaangevende wijnliefhebbers, sommeliers en reiscorrespondenten van over de hele wereld geven hun mening over de wijnen en het wijntoerisme. Niet alleen worden de wijnen geproefd, maar ook de rondleiding, de sfeer, het eten, de prijs-kwaliteit verhouding,… worden mee in overweging genomen. Alle factoren samen maken een bezoek aan een wijndomein tot een waardevolle ervaring, waardoor gasten willen terug komen of het aan hun vrienden aanbevelen.

Bij Creation kunnen fijnproevers tevens genieten van de seizoensgebonden, lokale gerechten. Kunst is volop aanwezig en er zijn regelmatig tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars. Diverse wandel- en fietsroutes langs de fynbos vegetatie tonen de diversiteit aan fauna en flora van de Westkaap. 

Met andere woorden, wijn maken is er ongetwijfeld een prioriteit maar er is zoveel meer om kennis te maken met dit prachtige domein in de fantastische Hemel-en-Aarde Vallei.

Trots stellen we u onze selectie Creation wijnen voor. U kan deze per fles bestellen. Zuid-Afrikaanse wijnen bestellen in België? Bij Cape & Grapes zit u daarvoor goed.