Top-page-title - Cape & Grapes

Delaire Graff

Wijndomein Delaire Graff Estate - Cape & Grapes

Een tot de verbeelding sprekend wijndomein

Het moderne en excentrieke wijndomein Delaire Graff vind je op Helshoogte Pass, op 5 minuten rijden van Stellenbosch. Het bekende dorp Stellenbosch heeft een eeuwenoude traditie in wijnbouw. Deze gaat terug tot het einde van de 17e eeuw. De omstandigheden zijn er namelijk ideaal om aan wijnbouw te doen. Dat komt door de combinatie van het heuvel- tot bergachtige gebied, het perfecte klimaat en de ideale bodems. Deze elementen maken het tot het ideale terroir.

Het domein Delaire Graff heeft een zeer rijke geschiedenis. Franse Hugenoten kozen in de 17e eeuw deze plek op Helshoogte Pass. Ze startten er met wijnbouw. In het begin van de jaren ’80 kochten John en Erica Platter, makers van de Zuid-Afrikaanse gelijknamige wijngids, de boerderij. Deze kreeg de Franse naam “Delaire”, vrij vertaald in “vanuit de lucht”. Het domein ligt op een hoogte en biedt rondom een fabuleus uitzicht over het landschap en Stellenbosch.

In 2003 kocht Laurence Graff, de oprichter van Graff en eigenaar van het invloedrijke Graff Diamond International, de boerderij van de Platters. Met de bedoeling Delaire Graff een topbestemming te maken op het vlak van kunst, horeca en wijn ging hij aan de slag. Het mag zeker gezegd worden: hij is geslaagd in zijn opzet.

Hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars zoals Lionel Smit, Dylan Lewis en Anton Smit benadrukken de klasse en luxe. Intussen huizen er 2 geraffineerde toprestaurants op het estate. De exclusieve lodges, de schitterende wellness en de luxueuze topboetieks maken het plaatje helemaal af. Kortom, door dit alles staat het wijndomein Delaire Graff inmiddels bekend als een “must see” op de lijst van de wijndomeinen. Voor wie het zich kan permitteren, waarschijnlijk ook een “must stay”.

20 hectare aan wijngaarden

Er zijn 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op de hellingen van Botmaskop. Op het domein zijn 12 verschillende druivenrassen aangeplant. De Zuid-Afrikaanse wijnmaker Morné Vrey streeft onvermoeibaar naar kwaliteit. Voor hem is wijn maken “streven naar rode wijnen met structuur, zachte tannines en elegantie. Witte wijnen daarentegen moeten de frisheid van de oogst weergeven”. Als je de gelegenheid hebt, ga er zeker langs en geniet van de wijndegustatie. De wijnen die op het Delaire Graff Estate gebotteld worden, zijn mooie, prestigieuze wijnen. Het toonaangevende Delaire Graff label getuigt van een zoektocht naar perfectionisme en vakmanschap.

We presenteren u graag deze parels van het wijndomein Delaire Graff. Alle wijnen kunnen per fles gekocht worden. Ongetwijfeld, de ideale gelegenheid om nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnen te ontdekken en te kopen.

Zeker een bezoekje waard

Op dit prachtige domein vind je naast de wijngaarden en de indrukwekkende kunstcollecties ook een “droom van een hotel” en 2 schitterende restaurants. Ook de tasting room is zeker een bezoekje waard. Tegen een minimale vergoeding kan je er verschillende wijntypes proeven.

Ook aandacht voor de toekomst, in al zijn aspecten, staat, zoals bij zovele andere domeinen, op de prioriteitenlijst. Een mooi voorbeeld daarvan is de Facet Foundation, opgericht door Laurence Graff. In dit project wordt samengewerkt met locale partners, met als doelstelling het leven van kinderen en jong volwassenen in Zuid-Afrika te verbeteren.