Top-page-title - Cape & Grapes

Remhoogte

Familie Boustred in Remhoogte

Een (h)echt familiedomein

Het wijndomein Remhoogte is een echt familiebedrijf. Het ligt net buiten het centrum van Stellenbosch, op de flanken van de schitterende Simonsbergen. 

Reeds in de vroege 19e eeuw was er op deze boerderij activiteit  rond druiventeelt en wijnbouw. 

De familie Boustred kocht het domein in 1995. Vader Murray Boustred startte met de renovatie. Onmiddellijk begon hij met het aanplanten van nieuwe wijnstokken op de hogere hellingen. De passie voor het wijn maken droeg hij zonder enige twijfel over op zijn zonen. Chris en Rob staan inmiddels aan het hoofd van dit wijndomein van 55 hectare. 

Het proces van wijn maken

Chris Boustred is de wijnmaker. Hij behaalde zijn diploma oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch. Tevens deed hij ervaring op in Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Hij hanteert de filosofie van de minimalistische aanpak: “wijn maak je in de wijngaard en in het productieproces grijp je zo weinig mogelijk in”.

Er worden 8 verschillende druivenrassen aangeplant. Deze worden heel zorgvuldig gelinkt aan de juiste bodem en de juiste plaats op het domein. Er is een hoogteverschil van zo’n 200 meter tussen het laagste en het hoogste punt. Ook de hellingen zijn net als de bodems zeer divers. De wijngaarden zijn voornamelijk gelegen op de zuidelijke tot zuidwestelijke hellingen. Op de noordelijk gerichte helling wordt uitsluitend Syrah aangeplant. Het is tenslotte het samenspel tussen de diverse bodemsoorten, de hellingsgraad en de druivenvariëteiten dat de uitdaging voor de wijnmaker vormt. Het doordacht streven naar de perfecte combinatie van deze 3 factoren levert tenslotte complexe, legendarische wijnen op.

Onze kennismaking

We leerden de wijnen van Remhoogte kennen op een “Meet the winemaker” avond bij Grub & Vine. Dit leuke restaurant ligt in het centrum van Cape Town. Matt Manning, chef in het restaurant, stelde een menu samen waarbij de geselecteerde wijnen van Remhoogte perfect pasten. Ons viel meteen ook de passie van deze wijnmaker op toen hij de winepairing toelichtte. 

Toen we het domein enkele dagen later bezochten, waren we enorm gecharmeerd door het kleinschalige en familiale karakter dat Remhoogte kenmerkt. We proefden er alle wijnen, met zicht op de zebra’s en springbokken, die zich op de wijnboerderij prima in hun sas voelen. Op deze prachtige plek ontdekten we enkele schitterende wijnen. We genoten er ten volle van de typische Zuid-Afrikaanse gastvrijheid.

Het wijndomein Remhoogte ligt verscholen op de R44 tussen Stellenbosch en Paarl, maar geloof onze tip en ga er zeker wijn proeven! 

Trots stellen we u onze selectie Remhoogte wijnen voor. U kan deze per fles bestellen. Zuid-Afrikaanse wijnen bestellen in België? Bij Cape & Grapes zit u daarvoor goed.