Top-page-title - Cape & Grapes

Blackwater

Wijndomein Blackwater Capeandgrapes

Het ontstaan

Wijndomein Blackwater is in handen van Francois Haasbroek, een Zuid-Afrikaan, geboren en getogen in Stellenbosch. Hij behoort sowieso tot de nieuwe lichting van Zuid-Afrikaanse wijnmakers.

Hij studeerde af aan de Stellenbosch University als Bachelor in de wetenschappen, wijnbouw en oenologie. Zijn eerste stappen in de wijnwereld zette hij bij Neil Ellis. Nadien trok hij naar Californië, Nieuw-Zeeland en Europa. Uiteindelijk na een passage bij Waterford Estate in 2010, startte hij langzaam met zijn eigen droom, wijndomein Blackwater. In 2012 was die droom een feit en was het wijnhuis Blackwater geboren.

Het wijn maken

Francois focust zich op het zoeken naar de beste wijngaarden in de Westkaap en bezit dus geen eigen druivenstokken. Hij wil het unieke terroir van elke wijngaard naar buiten brengen en volgt de filosofie van de minimale interventie in de wijnkelder. Voor hem zijn het de druiven die een prominente rol in de wijn moeten spelen.

Hij houdt van en maakt wijnen, die onderbouwd zijn door fijne, natuurlijke zuren en mooie, soepele tannines. Prominente houttoetsen of andere toevoegingen of manipulaties bij het wijn maken worden geweerd. 

In een artikel van Angela Lloyd van Oktober, 2021 vertelde hij wie voor hem persoonlijk een grote impact had in zijn professionele leven. Neil Ellis was zijn belangrijkste mentor. Hij gaf hem volgend veelzeggend advies: “noem jezelf geen wijnmaker tenzij je tien jaar op een wijngaard hebt gewerkt.” Ook de wijze raad van Paul Pontallier van Château Margaux hield hij in het achterhoofd, m.n. “een wijn die in evenwicht is en goed smaakt als hij jong is, zal uitstekend verouderen”. Deze raad past hij toe als hij beslist om de wijnen te bottelen. Hij verwoordt het als volgt: “Als ik deze wijn nu kan drinken, dan is dat het moment waarop ik hem op fles breng.”

Francois Haasbroek is een wijnmaker die de voorbije jaren zeer goed geluisterd heeft, ontzettend veel ervaring opgedaan heeft en dus zeker in de komende jaren goed in het oog moet gehouden worden. Ontdek hun 2 door ons geselecteerde witte wijnen.