Top-page-title - Cape & Grapes

Van Loggerenberg

wijnmaker Lucas Van Loggerenberg aan het werk

“The rising star” in Zuid-Afrika

Het wijndomein Van Loggerenberg draagt de naam van zijn wijnmaker. Lukas Van Loggerenberg, een echte Zuid-Afrikaan, groeide op in Breedekloof Vallei. Hij droomde er als kind van om dokter te worden. Zijn persoonlijke situatie dreef hem echter een andere richting uit. Hij ging studeren aan de agrarische hogeschool Elsenburg. Aansluitend kon hij aan de slag op het wijndomein Rijk’s in Tulbagh, waar hij eerder wijnen met veel eikenhouten toetsen maakte.

Een verblijf gedurende 2 seizoenen in de Verenigde Staten veranderde echter zijn kijk op het leven. Hij kwam er in contact met liefhebbers van top Bourgogne en Bordeaux wijnen. De kennismaking met deze wijnen gaf hem nieuwe inzichten. Hij had inmiddels door dat de passie van de wijnmaker primordiaal is bij het maken van de wijn, zelfs al heb je nog de beste druiven. Kennis en passie zijn de basis van Lukas’ wijnmaken.

Inmiddels staat hij bekend als de ‘rising star’ van Zuid-Afrika. In 2018 werd hij door Tim Atkin uitgeroepen tot “Best young winemaker of the year”. Wat zonder enige twijfel een topprestatie is, aangezien hij dan slechts 2 jaar bezig is met het maken van wijnen onder zijn eigen naam.

Een vlekkeloze start was het trouwens niet. Bij zijn eerste wijnoogst in 2016 brak hij zijn knieschijf. Van een slechte timing gesproken. Zijn vrienden en familie hielpen hem echter door deze zwarte periode en sprongen in zoveel ze konden. Deze steun gaf hem inspiratie. Een van zijn wijnen draagt dan ook de naam ‘Kamaraderie’. Een andere reeks draagt de naam ‘Break-a-leg’, onnodig uit te leggen waar hij daarvoor zijn inspiratie haalde.

Zijn eigen kijk op wijn maken

Lukas Van Loggerenberg bezit geen eigen wijngaarden. Zijn druiven komen van voornamelijk oude wijngaarden in de omgeving van Stellenbosch, Swartland en Paarl. De pluk gebeurt manueel en de trossen worden in hun geheel geperst. De wijnen worden gemaakt zonder toevoeging van commerciële gisten. 

In zijn geïmproviseerde kleine kelder in Devon Valley in de omgeving van Stellenbosch maakt hij indruk met zijn wijnproces. Het wordt meteen duidelijk dat het door zijn kennis en passie is dat hij grote wijnen maakt. Zijn voorliefde voor cool climate wijnen ontdekte hij in Europa in de Loire-vallei. Hij streeft naar evenwichtige wijnen ‘met een zuurtje’ en lagere alcoholniveau’s. Daarom ook plukt hij de druiven het liefst in de vroege ochtend. Zijn wijnen zijn zeer expressief met veel diepgang. ‘Elegante en verfijnde wijnen’ is de passende samenvatting. 

Lukas Van Loggerenberg, gestart met zijn eigen wijnproductie in het moeilijke wijnjaar 2016, heeft inmiddels een stevige reputatie opgebouwd met zijn wijnen en als wijnmaker. Zeker een naam om te onthouden!

Laat u meenemen door deze gepassioneerde en getalenteerde wijnmaker en ontdek zijn wijnen!

Op de hoogte blijven

Dank u voor de interesse in onze wijnen, olijfolie en Boeta.
We houden u graag op de hoogte van acties, nieuwigheden, nieuws over Boeta en andere weetjes.

*verplichte velden