Zuid-Afrikaanse wijnen: ontdek een wereld van excellente smaken

Warwick Wine Estate Harvest Capeandgrapes

Maak kennis met Zuid-Afrikaanse wijnen en ontdek een wereld van excellente smaken. Zuid-Afrika is als wijnregio voor velen nog een onbekende, en daardoor onbeminde, wijnregio. 

Het is echter een ware schatkamer voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Door de eeuwen heen hebben de Zuid-Afrikaanse wijnen een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. De Westkaap wordt daardoor beschouwd als een van de meest opwindende wijnregio’s ter wereld. 

De historische wortels van Zuid-Afrikaanse wijnen

Zuid-Afrika heeft een rijke wijngeschiedenis, die terug gaat tot de 17e eeuw. 
 
De Verenigde Oostindische Compagnie stichtte onder leiding van Jan van Riebeeck een bevoorradingspost bij de Kaap voor de schepen die op weg waren naar het Oosten. Om in hun onderhoud van groenten en fruit te voorzien, leggen ze de Company Gardens aan in het centrum van Cape Town.
 
In 1655 plantte Jan van Riebeeck de eerste wijnstokken in diezelfde Company Gardens. Deze waren geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Vier jaar later wordt voor de eerste keer wijn geproduceerd. Dankzij de dagboeken van Jan van Riebeeck is de exacte startdatum van de Zuid-Afrikaanse wijnproductie gekend, m.n. 2 februari 1659.

Terroir: een uniek geschenk

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw situeert zich in de wijde regio rond Kaapstad in de Westkaap.

Een van de grootste troeven is het unieke terroir waarin de druiven groeien.

Gezegend met een gevarieerd landschap dat varieert van koele kustgebieden tot warmere binnenlandse regio’s, biedt Zuid-Afrika een breed scala aan microklimaten en bodemtypen. Dit geeft wijnmakers de mogelijkheid om een indrukwekkende verscheidenheid aan druivensoorten te verbouwen, van de klassieke Chardonnay en Cabernet Sauvignon tot de krachtige, unieke Pinotage, een druif die specifiek in Zuid-Afrika wordt gekweekt. Chenin Blanc, ook “Steen”genoemd, Merlot, Syrah en Sauvignon Blanc zijn slechts enkele van de vele variëteiten die met succes worden verbouwd.

Duurzaamheid als hoeksteen

In de moderne wijnindustrie is duurzaamheid een kernwaarde geworden. Wijnmakers streven naar methoden die de impact op het milieu minimaliseren en de lokale gemeenschappen ten goede komen. Dit omvat het gebruik van biologische en biodynamische landbouwpraktijken, evenals initiatieven voor waterbehoud en hernieuwbare energie.

Door zich te richten op duurzaamheid dragen Zuid-Afrikaanse wijnproducenten niet alleen bij aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van hun wijngaarden, maar ook aan de toekomst van de wijnindustrie als geheel.

Het logo IPW of ‘Integrated Production of Wine’ werd geïntroduceerd in 1991, met als doel een milieuvriendelijke en duurzame productie te stimuleren. Het legt regels op die alle aspecten van het wijn maken in beschouwing nemen. Zowel de CO2 uitstoot, staff training, de regels voor het gebruik van water en het behoud van de natuurlijke habitat, … worden vastgelegd. 90% van alle wijndomeinen zijn gecertifieerd door IPW en deze vertegenwoordigen 95% van alle druiven die worden geoogst. Sinds 2010 dragen alle wijnen die IPW gecertifieerd zijn dit logo als bewijs. Elke fles kan via de code terug getraceerd worden naar de wijngaard.

Innovatie in de kelder

Zuid-Afrika staat nog net in de top 10 van de grootste wijnproducenten ter wereld. 
 
De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft zich de afgelopen jaren sterk gericht op kwaliteit.
Na de opheffing van de handelsboycot tegen Zuid-Afrika in 1994 kwamen heel wat wijnboerderijen in nieuwe handen. Inmiddels staat de 2de generatie wijnbouwers op de familiedomeinen. Zij hebben kennis en ervaring vergaard wereldwijd.
 
Bovendien hebben Zuid-Afrikaanse wijnmakers in toenemende mate geïnvesteerd in technologische innovaties in de wijnkelder. Moderne vinificatietechnieken stellen hen in staat om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren die zowel de karakteristieken van het terroir als de hand van de wijnmaker weerspiegelen. 

Internationale erkenning

De aanzienlijke vooruitgang op het gebied van kwaliteit en vakmanschap is merkbaar in de groeiende lijst van internationale erkenningen en prijzen die Zuid-Afrikaanse wijnen ontvangen.

Prestigieuze wedstrijden en beoordelingen bekronen regelmatig Zuid-Afrikaanse producenten voor hun uitmuntendheid in alle wijncategorieën. Deze prestaties bevestigen niet alleen de kwaliteit van de wijnen, maar versterken ook hun positie op de wereldmarkt.

Conclusie: een stralende toekomst

Zuid-Afrika, met zijn rijke geschiedenis en adembenemende landschappen, heeft zich niet alleen gevestigd als een toonaangevende toeristische bestemming. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een wereldwijd gerespecteerde speler. Met een rijke geschiedenis en een continue focus op kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, belooft de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijnen alleen maar stralender te worden.

Of het nu gaat om een verfrissende Sauvignon Blanc voor een zomerse dag of een complexe Cabernet Sauvignon voor een speciale gelegenheid, de wijnen uit dit adembenemende land bieden een ongeëvenaarde smaakervaring die rechtstreeks voortkomt uit de prachtige Zuid-Afrikaanse bodem.

De wijnhuizen en wijngaarden verwelkomen bezoekers met warmte en gastvrijheid, waardoor je de kans krijgt om niet alleen hun wijnen te proeven, maar ook de verhalen en passie erachter te ontdekken. Dompel jezelf onder in de betoverende wereld van Zuid-Afrikaanse wijnen en ontdek wat het land te bieden heeft! Laat je verrassen en ontdek een wereld van excellente smaken met Zuid-Afrikaanse wijnen.

Meer blogposts