Zuid-Afrikaanse wijnen en de Platter's gids

The Platter’s wine guide 2022

Zuid-Afrikaanse wijnen en de Platter’s wijngids zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Platter’s wijngids is nog steeds de meest uitgebreide gids voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Ontwikkeld door Erica en John Platter eind van de jaren ’70, is het inmiddels met zijn honderden producenten en duizenden wijnen een ideaal naslagwerk. Voor ons is het tevens een enorme inspiratiebron.

Elk jaar worden de beste wijnen bekroond met sterren, maximaal 5. Deze topwijnen krijgen tevens een score van meer dan 90 punten op 100. Wij zijn trots enkele van deze parels te mogen verdelen in België. U vindt ze gemakkelijk terug op onze website. Ze dragen allen het logo Platters.

De Zuid-Afrikaanse wijnmarkt gaat voor frissere wijnen

We stellen vast dat de wijnmakers op zoek gaan naar lichtere en vooral ook frissere wijnstijlen. Hout krijgt daardoor ook een kleinere rol toebedeeld. Betonnen vaten en kleipotten worden al eens gebruikt, of grotere vaten. Met andere woorden, het is zoeken naar recipiënten die minder of langzamer inwerken op de wijn. 

Klimaatverandering dwingt tot nadenken

Door de klimaatopwarming zullen aanpassingen vereist zijn in de wijnbouw. In Zuid-Afrika zijn de mogelijkheden om naar koelere en minder droge gebieden te verhuizen eerder beperkt. Een optimaal gebruik van de eerder schaarse waterreserves wordt een blijvende uitdaging. Zuid-Afrika kampte tevens de voorbije jaren reeds met grote droogtes door de geringe regenval in de wintermaanden. Dit had al een zware impact op de druivenoogst. 

De aanpassing naar druivenrassen die eerder geschikt zijn voor warmere, drogere gebieden dringt zich op.

Geringe beschikbaarheid van topwijnen

Sommige wijnmakers beperken de beschikbaarheid van hun topwijnen. Deze worden in kleine hoeveelheden strikt toegewezen aan enkele “gelukkigen”. Onze Merlot Mount Bullet van Shannon en Duwweltjie Chenin Blanc van Thistle &Weed zijn daar prachtige voorbeelden van. Door deze beperking tegenover de gestegen vraag stijgen de prijzen van deze topwijnen. 

Ontdek alles over de door ons geselecteerde wijnen. Voel de warmte en passie van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers en laat u verrassen en inspireren door de wijnen uit de Platter’s gids. 

Platters Degustatiepakket Rode wijnen 1 cape and grapes Platters Proefpakket Witte wijnen cape and grapesPlatters Proefpakket Rode wijnen cape and grapes