Boeta viert zijn 10de verjaardag

Alles start met “een ideetje”

De vzw Boeta wordt 10 jaar in oktober. Wat heel kleinschalig begon in 2012, groeide op 10 jaar tijd uit tot een mooi en succesvol verhaal.

Gebeten door de Afrika-kriebel werkte Pieter Delanoy gedurende meerdere jaren als vrijwilliger tijdens de zomervakantie in het township Ocean View in Kommetjie nabij Kaapstad. Elk jaar kon hij rekenen op vrienden en familie om studiemateriaal te sponsoren of sportmateriaal aan te kopen voor deze gemeenschap. Langzaam rijpte het idee om meer en substantiëlere hulp te bieden. Met enkele enthousiastelingen werd de vzw Boeta opgericht.

Het uitgangspunt was scholieren en studenten uit Ocean View motiveren om hun diploma te behalen, met als ultiem doel een betere toekomst voor zichzelf en hun families op te bouwen. Intussen tellen we al heel wat afgestudeerden dankzij een beurs en de steun van Boeta. Zij vonden passend werk en werden ingenieur, leerkracht, psycholoog, … en danser in de internationale clip van Coca Cola. Voor 2022 zijn er 14 lopende studiebeurzen.

Teneinde de jongeren in hun vrije tijd zinvol bezig te houden, steunt de organisatie ook de lokale voetbal- en netbalploeg. Ook de “Soup Kitchen” draait op volle toeren. Vier dagen in de week wordt er door vrijwilligers gekookt voor iets meer dan 40 volwassen straatbewoners en minstens 80 kinderen die anders die dag geen eten zouden krijgen.

In 2021 werd ook een Zuid-Afrikaanse legale structuur opgezet, zodat Boeta in de toekomst ook kan rekenen op subsidies en Zuid-Afrikaanse fondsen. De lokale werkgroep ter plaatse, samen met heel wat lokale vrijwilligers, zorgt ervoor dat op 10,000 kilometer van hier de “Boeta” gedachte uitgedragen wordt en blijft leven.

De toekomst voor Boeta

In 2018 startte de campagne “22 voor 22”, met de bedoeling tegen 2022 22 studenten actief aan het studeren te hebben. Corona stak hier echter een stokje voor. Sponsoring liep minder, activiteiten werden geannuleerd en ook de schoolstructuren in Zuid-Afrika liepen niet altijd even goed. Inmiddels nemen 14 studenten deel aan het Boeta-programma. De lokale ploeg blijft zeer actief scholieren informeren over het belang om de sprong naar hoger onderwijs te wagen.

Een volgend doel is het bouwen van een ‘Boeta-huis’ in Ocean View. Dat zou de plek worden waar studenten terecht kunnen, de Soup Kitchen haar vaste stek krijgt en waar legaal advies kan gegeven worden.

Er valt nog veel te doen, maar na 10 jaar is de balans meer dan positief. 14 en 15 oktober 2022 staan dan ook uitsluitend in het teken van “Feest”. Het volledige programma kan je binnenkort terugvinden op de Facebook pagina.

Wat kan jij betekenen voor Boeta?

Boeta is een kleinschalige Belgische organisatie met Brugse roots, die uitsluitend met vrijwilligers werkt. Er zijn overhead- noch marketingkosten, wat betekent dat elke geïnvesteerde cent ook ten goede komt aan het Boeta project.

Boeta steunen kan door middel van een gift, maar ook via het peter- en/of meterschap van een student. Zo wordt “steun” heel concreet en persoonlijk. Je ontvangt de schoolresultaten en kan, indien gewenst, in contact komen met de student of de ouders.

Door de samenwerking met vzw Kontinenten, die trouw en nauwgezet maandelijks alle giften doorstort naar vzw Boeta, kan vanaf een donatie van €40 op jaarbasis een fiscaal attest bekomen worden. Voor giften geniet je trouwens van een belastingsvermindering van 45% (tarief 2021). Concreet betekent dit dat een gift van €40 in 2022 je uiteindelijk maar €22 kost!

De link met ons

In 2016 gingen we voor het eerst met ons gezin naar Zuid-Afrika. Het werd een schitterende maar confronterende reis. En dat is het na al die jaren nog steeds. Zodra je weg rijdt van de luchthaven van Kaapstad, zie je in de verte de bergen waar Stellenbosch en Franschhoek liggen of doemt de Tafelberg op. Kilometers lang echter, zowel links als rechts van de autosnelweg duiken ook de golfplaatcomplexen van Kayelitsha en andere townships op. Ook dat is de Westkaap.

Zuid-Afrika is een prachtig land met een overweldigende natuur en een schitterende ‘joie de vivre’ bij de bevolking. Redenen te over dus om na te denken hoe we ook op maatschappelijk vlak iets konden betekenen voor deze samenleving.

We geloven dat een degelijke schoolopleiding bijdraagt tot een positieve maatschappelijke evolutie. Daarom klikte het voor ons onmiddellijk met de missie en visie van Boeta. We volgen dit Belgisch project in Ocean View sedert 2017 en kozen voor het persoonlijk steunen van een student. Michel en ik zijn daarom peter en meter van Cole Simmons. Hij zit inmiddels in Grade 11, wat overeenkomt met het 5de middelbaar in België. Heb je interesse om meter of peter van één van de Boeta studenten te worden, neem dan vrijblijvend contact op. Stuur een berichtje naar info@boeta.be of check hun Facebookpagina.

Ontdek de passie die achter het schitterende project dat Boeta noemt, zit. Bouw mee en steun de vzw Boeta waardoor studenten en hun families hoop op een andere (lees: betere) toekomst krijgen.

Op de hoogte blijven

Dank u voor de interesse in onze wijnen, olijfolie en Boeta.
We houden u graag op de hoogte van acties, nieuwigheden, nieuws over Boeta en andere weetjes.

*verplichte velden