
Pinotage is een unieke druivensoort, die zijn ontstaan kent in Zuid-Afrika.
De druif ontstond in 1925, uit een kruising van Pinot noir en Cinsault-druiven. Ze heeft een uniek smaakprofiel.
Dit artikel gaat in op de geschiedenis en onze Pinotage wijnen.
Pinotage is een unieke rode druivensoort, die zijn oorsprong vindt in Stellenbosch.
Abraham Perold was er professor wijnbouw aan de universiteit. Met de bedoeling een alternatief te vinden voor de kwalitatieve maar moeilijk te verbouwen Pinot Noir druif, kruiste hij de druiven Cinsault en Pinot Noir. Deze laatste is een grillige druif, die ook een zeer delicate vinificatie vereist.
De eerste zaden werden in de universiteitstuin van Stellenbosch geplant. Perold kreeg echter een nieuwe baan, waardoor aan de planten weinig tot geen aandacht meer werd geschonken. Bij het opruimen van de tuinen werden ze slechts op het nippertje van de vuilnisbak gered. De plantjes verhuisden naar Welgevallen Estate. Toen Perold het resultaat zag, was hij ontzettend trots. Hij gaf ze de naam Pinotage, een samentrekking van Pino(t noir) en (Hermi)tage, de andere naam voor Cinsault . De eerste wijn met deze druif werd in 1941 gebotteld.
Het duurde dan nog enige tijd voor deze wijn bekendheid en populariteit verwierf, mede door de internationale economische boycot tengevolge van de Apartheidspolitiek. We schrijven eind jaren ’90 voordat deze wijnen enigszins bekend raken.
Zuid-Afrika blijft veruit de belangrijkste producent, naast o.a. Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten.
Deze druif wordt ook gebruikt voor de productie van rosé wijnen. Ook in blends wordt ze inmiddels vaak verwerkt.
Pinotage levert vaak stevige rode wijnen op met een volle body en redelijk wat tannines. Je ruikt en proeft er vooral fruitige aroma’s van rood en zwart fruit, naast rokerige en aardse tonen. Naarmate de wijn veroudert, komen ook soms meer complexe chocoladetoetsen naar voren.
Ofschoon Pinotage deels ontstond uit de Pinot Noir druif, heeft ze eigenlijk weinig gelijkenissen hiermee. Pinot Noir is vaak soepeler en lichter. Pinotage neigt echter meer naar Syrah.
Het is een eerder volle wijn. Daardoor harmoniëren ze mooi met vleesgerechten, zoals gegrild runds- of lamsvlees. Het vetgehalte in het vlees helpt om de aanwezige tannines in de wijn te verzachten. Ook een meer pittige, stevige stoofschotel past bij deze wijn, vanwege de rokerige, aardse en kruidige toetsen. Bij een bobotie bijvoorbeeld, een typische Zuid-Afrikaanse kruidige stoofschotel, hoor je een Pinotage te serveren.
Uiteraard past deze Zuid-Afrikaanse trots zeer goed bij een braai/barbecue. Dat is een baie prachtige combinatie.
Waarom niet helemaal de Zuid-Afrikaanse toer op gaan met een Pinotage proeverij met boerewors, potjiekos of biltong?
Tenslotte zijn harde kazen, zoals bijvoorbeeld Gouda en gerijpte Cheddar, ideaal bij deze stevige wijn.