Top-page-title - Cape & Grapes

Tanzanite

Het begon met een droom …

Melanie van der Merwe is geen doorsnee wijnmaker. Ze is de pionier op het vlak van mousserende wijnen in Zuid-Afrika. Haar jeugd speelde zich af op de boerderij Uitkyk in De Doorns in de Westkaap, waar haar ouders druiven verbouwden voor de export. Hier ontwikkelde ze de liefde voor de natuur en leerde ze ook de kunst van het genieten van wijn. Ze studeerde Landbouwkunde met specialisaties in Wijnbouw en Oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch.

Sinds 1994 is het maken van mousserende wijn een integraal onderdeel van Melanie’s leven. Ze werkte enkele oogstseizoenen in de Champagnestreek, waar Michel Pansu (Louis Roederer), Thierry Gasco (Pommery) en George Blanc (Moet & Chandon) haar de kneepjes van het vak bij brachten. Ze oogstte al snel internationale lof voor de wijnen die ze produceerde. Zo werd ze eveneens genomineerd als “één van de toonaangevende wijnmakers van Zuid-Afrika”.

Na 11 jaar ervaring in het maken van mousserende wijn, met een specifieke focus op de Cap Classique methode bij de grootste producent van mousserende wijn in Zuid-Afrika, besefte Melanie: “Dit is mijn levenspassie, en stoppen met het produceren van Cap Classique mousserende wijn zou voelen alsof ik mijn droom nooit zou verwezenlijken.” In 2003 startte ze haar eigen productie van mousserende wijnen. Tanzanite MCC belichaamt haar toewijding aan het creëren van unieke mousserende wijnen op de traditionele wijze. Ze streeft naar een unieke, klassieke Zuid-Afrikaanse MCC.

De betekenis van de naam

De Tanzaniet edelsteen is de geboortesteen van december. Dit is toevallig ook de geboortemaand van Melanie. Haar inspiratie voor het maken van haar eigen Methode Cap Classique Mousserende wijn haalde ze uit deze Tanzaniet edelsteen. Alle gewenste eigenschappen voor de wijn vond ze namelijk terug in de steen – zeldzaam, prachtig, subtiel, van uitmuntende kwaliteit en zeer begeerd.

Van druif tot ‘prise de mousse’

De meeste Chardonnay en Pinot noir druiven voor de productie van de MCC’s bij Tanzanite komen van de kalkrijke bodems in de vallei van Robertson.

De druiven worden in hele trossen vroeg in het seizoen met de hand geoogst. Daardoor behoudt de wijn zijn frisheid met een hoge zuurtegraad, een lage pH-waarde en levendige fruitsmaken. De druiven ondergaan een zachte persing. Dit resulteert in ongeveer 500 liter sap per ton druiven. Om een zachte, gistachtige stijl met elegante smaken te verkrijgen, ondergaan alle druiven na de eerste alcoholische gisting een malolactische gisting. Hierdoor krijgt de basiswijn een ronder, breder en eleganter karakter.

Aangezien een goede Cap Classique mousserende wijn beoordeeld wordt op het mondgevoel, is dit een essentieel element voor de Tanzanite stijl. De wijnen worden daarom elke zes maanden geproefd om te bepalen hoe lang de specifieke vintage op de droesem of ‘lies’ moet rijpen. De rijping op de droesem is één van de cruciale aspecten bij het maken van een uitstekende Cap Classique.

Onze selectie van dit domein