Top-page-title - Cape & Grapes

Thistle & Weed

Wijndomein Thistle and Weed

De oorsprong

Het wijndomein Thistle & Weed ontleent zijn naam aan de woekerende distels en onkruid. Deze vind je overal op velden en in wijngaarden terug. ‘Thistles and weeds’ ofwel distels en onkruid, worden door velen vervloekt. Anderen prijzen ze omwille van hun vasthoudendheid en overlevingsdrang. Net daar liggen de parallelen met de wijnstok. Deze heeft namelijk het fenomenale vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving. 

Verrassend geïnspireerd door het onkruid tussen de wijnranken, steken 2 vrienden de koppen bij elkaar. Ze zijn allebei ex-studenten viticultuur aan de universiteit van Stellenbosch. Zo richtten Stephanie Wiid en Etienne Terblanche in 2015 het boutique wijnhuis Thistle & Weed op.

Filosofie

Hun uitgangspunt is kwaliteit en kleinschaligheid. Ze verkiezen om kleine ‘batches’ wijn te maken van bijzondere wijngaarden in de Kaap. Hun druiven halen ze bij verschillende wijnbouwgebieden in de West-Kaap: Paarl, Stellenbosch, het Swartland en de Piekenierskloof. 

Al vanaf de eerste vintage Duwweltjie in 2016 kreeg de wijn bekroningen. Elk jaar opnieuw behaalt hij vijf sterren in de Platter’s wijngids. De wijnmakers focussen zich zeer bewust op een klein gamma. Naast Chenin Blancs worden ook een witte en een paar rode blends aangeboden. Daarvoor haalde Etienne zijn inspiratie uit de tijd die hij in Portugal doorbracht. Elke wijn krijgt een Afrikaanse naam, om de link met het land te bevestigen.

Ze formuleren hun missie als volgt: “Onze langdurige relaties met de telers en doordacht wijngaardbeheer gedurende het hele jaar zijn de sleutel om fruit van topkwaliteit te verkrijgen. Een degelijke wijnproductie met persing van de volledige tros, minimale ingrepen en een natuurlijke gisting in oudere eiken vaten ondersteunen onze missie om het oogstjaar en de wijngaard te weerspiegelen”.

Laat u meenemen door deze bevlogen wijnmakers en ontdek hun wijnen!