Top-page-title - Cape & Grapes

Strandveld Vineyards

Strandveld Capeandgrapes

Het Zuidelijkst gelegen wijndomein

Wijndomein Strandveld ligt vrij afgelegen tussen Elim en Cape Agulhas. Het is het Zuidelijkst gelegen wijnhuis op het Afrikaanse continent, op slechts 9 kilometer van de zee. Cape Agulhas is de meest Zuidelijke punt van Afrika en de plek waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Het was in 1488 dat Diaz en zijn Portugese bemanning deze plek ontdekten.

Het klimaat in deze regio van Zuid-Afrika is zeer heftig. Er zijn vaak harde -zelfs storm- winden, mist en temperaturen beneden het gemiddelde. De wijnstokken krijgen hier te maken met dezelfde extreme weersomstandigheden als de zeevaarders eeuwen terug.

Het is de uitzonderlijke combinatie van het zeeklimaat en de rotsachtige minerale bodems die de basis vormen voor de cool climate wijnen van Strandveld. De aanhoudende verkoelende Atlantische winden houden de druiven goed droog. Daardoor verkleint de kans op ziekten en schimmels aanzienlijk. Het relatief koelere klimaat zorgt voor een trage en langere rijping van de druiven. Het resultaat zijn kleine bessen met een intense smaak en een zeer groot potentieel, en daaruit volgen de karakteristieke Strandveld wijnen. Deze worden in beperkte hoeveelheid geproduceerd van alleen de beste, zorgvuldig geselecteerde druiven.

De ontwikkeling van deze boerderij

Wat in 2001 nog een vervallen schapen- en tarweboerderij van zo’n 800 hectare was, is nu een bloeiend wijndomein geworden. De wijngaard beslaat zo’n 80 hectare. Hij is vanwege het terroir gericht op Sauvignon Blanc, Syrah en Pinot noir. Er is ook een kleinere aanplant van Semillon, Viognier, Grenache en Mourvèdre voor de blending. Conrad Vlok is er wijnmaker sedert de start van het wijndomein Strandveld in 2004.

Ontdek hun wijnen, veelal bekroond met schitterende punten door de Platter’s gids.