Welke Zuid-Afrikaanse wijn past bij asperges?

Hoe asperges en Zuid-Afrikaanse wijn combineren?

Hebben jullie ook zo genoten van die eerste lentedagen? Het leek wel of het zomer was in maart. Dit is een heerlijk seizoen met fantastische producten. Bij de lente horen babykreeftjes, lamsvlees, … maar vooral ook asperges, en wel van eigen bodem. Tot 24 juni duurt het seizoen van het Belgische witte goud. Tijd genoeg om creatief met deze groente bezig te zijn.

Welke wijn serveren bij asperges?

Altijd is de bereidingswijze en het volledige plaatje van het recept doorslaggevend voor de wijnkeuze. Op verschillende manieren klaargemaakt, daar passen verschillende wijntjes bij.

Kies voor een frisse Sauvignon Blanc van Morgenster bijvoorbeeld, als je de asperges heel naturèl serveert. Door zijn fruitige aroma’s en frisse zuren kan hij een breed publiek bekoren. Hij is tevens bekroond in de Platter’s gids – de referentie voor Zuid-Afrikaanse wijnen- met 89 punten.

Ga je voor een combinatie met gerookte zalm, dan raden wij de Kruger Chardonnay sans chêne aan. Deze frisse, fruitige wijn met structuur past zeer mooi bij dit gerechtje en is tevens het beste bewijs dat een goede Chardonnay niet noodzakelijk op hout moet opgevoed worden. Hij kreeg eveneens een bekroning door Platter’s met 85 punten. Een houtgelagerde wijn zou ik niet snel aanraden; de subtiele, fijne smaak van de asperges zal gedomineerd worden door de wijn.

Wij proefden de Delaire Graff Cabernet Franc Rosé 2020 bij lauwwarme asperges met een huisgemaakte mousselinesaus, gerookte zalm en een mimosa van eitjes. Misschien een ietwat verrassende combinatie – het is eens wat anders, een rosé bij asperges – maar ze viel enorm in de smaak! De wijn is voor 100% gebaseerd op de Cabernet Franc, fris en fruitig en met een aangename structuur. Ook deze wijn krijgt een vermelding in de Platter’s gids met 85 punten.

Voldoende keuze dus, maar eventjes puzzelen. Of gewoon een mailtje sturen naar ons. Geniet nog van de heerlijke lentedagen en vooral van de lekkere Belgische asperges.

Ontdek ons aanbod; doorblader onze wijnshop en vind wat het beste past bij uw smaak!