
Een van onze klanten stelde ons onlangs een inspirerende vraag: “Ik wil een Zuid-Afrikaanse avond organiseren, met gerechten die het gevoel van het land op tafel brengen. Het hoofdgerecht staat vast, dat wordt bobotie. Als dessert kiezen we voor Malva pudding. Maar voor welk voorgerecht zouden we gaan? En welke wijn past daar dan best bij?”
Wij stelden een struisvogeltartaar voor. Struisvogels zijn in Zuid-Afrika overvloedig aanwezig zijn, vooral in regio’s zoals Oudtshoorn, waar de meeste struisvogels ter wereld worden gefokt. Het vlees is mager, elegant en vol smaak, en biedt een unieke smaakervaring die perfect past bij een verfijnde avond.
Dat bracht mij op het idee om zelf aan de slag te gaan en een recept te ontwikkelen dat niet alleen recht doet aan dit bijzondere vlees, maar ook een link legt met de smaken van Zuid-Afrika.
Ik liet mij enerzijds inspireren door de klassieke bereiding van een rundstartaar. Anderzijds, omdat struisvogel zo sterk verbonden is met Zuid-Afrika wilde ik het gerecht ook die typische Zuid-Afrikaanse toets meegeven. Ik zocht naar smaakelementen die herkenbaar en karaktervol zijn – zoals o.a. rooibos – om het geheel die extra gelaagdheid en een vleugje authenticiteit te geven.
Het resultaat is een verfijnde struisvogeltartaar die elegantie combineert met een knipoog naar de rijke smaken van Zuid-Afrika. En bij zo’n bijzonder gerecht hoort natuurlijk ook de juiste Zuid-Afrikaanse wijn. Daarom selecteerden we drie toppers die de smaken van de tartaar perfect aanvullen.
Bij deze verrassende tartaar kan zowel een frisse witte, een volle rosé als een complexe rode wijn geserveerd worden.
Hieronder kan je onze aanbevelingen vinden.
Zo wordt deze struisvogeltartaar niet alleen een smaakvol voorgerecht, maar ook een perfecte opening voor een avond vol Zuid-Afrikaanse inspiratie.
Benodigdheden voor 4 personen
Voor de liefhebbers van biltong, kan er zeker ook met dit product gewerkt worden.
Serveer deze smakelijke struisvogeltartaar met een heerlijk Zuid-Afrikaans wijntje.