Zuid-Afrikaanse wijnen: de oogst is begonnen

Warwick Wine Estate Harvest2 Cape & Grapes

Januari is een spannende maand in Zuid-Afrika. Het oogstmoment nadert. Het is de wijnmaker die bepaalt wanneer de pluk effectief start. Dit moment is cruciaal. Het juiste tijdstip van oogst missen kan de kwaliteit van de wijn sterk beïnvloeden.

De rijpheid van de druiven wordt vanuit verschillende standpunten beoordeeld. 

Wordt de analytische rijping beoordeeld, dan bekijkt men de hoeveelheid opgebouwde suikers in de druif. Hiervoor gebruikt men een refractometer. De meting van de fenolische en aromatische rijpheid van de druiven gebeurt in gespecialiseerde laboratoria. De wijnmaker zal rekening houden met deze verschillende gegevens, en dit in functie van de beoogde wijntypes.

Wenst men bijvoorbeeld een zoete(re) wijn te maken, dan laat men de druiven overrijp worden en worden ze pas op een latere datum geplukt (vendange tardive). Wil men een frisse, strakke wijn maken, dan gaat de oogst eerder vroeg starten.

Met andere woorden, wijn maken is geen exacte wetenschap. De kennis en de ervaring van de wijnmaker spelen een cruciale rol.

We laten u meelezen met het verhaal van Delaire Graff waar de oogst dit jaar eerder vroeg begon.

Delaire Graff

Het prachtige wijndomein Delaire Graff is één van de obligate stops bij een bezoek aan de wijnlanden rond Kaapstad. 

Gelegen op de Helshoogte Pass boven Stellenbosch is dit idyllische domein in meer dan één opzicht de moeite waard. Kunstliefhebbers, fijnproevers en uiteraard wijnliefhebbers kunnen er enige tijd spenderen. 

Morné Vrey is er wijnmaker en verantwoordelijk voor de voortreffelijke wijnen die Delaire Graff produceert.

Tijd om te oogsten

Eerder dan verwacht is Morné Vrey dit jaar begonnen met de oogst. Het hele jaar door werkt hij nauw samen met wijnbouwer Kallie Fernhout. Ze beheren de wijngaarden nauwgezet om ervoor te zorgen dat de groei en de rijping van de druiven in een gelijkmatig tempo verlopen.

Op 26 januari stuurde Delaire Graff het hiernavolgende bericht uit:

“Een lange, natte winter, gevolgd door overvloedige zonneschijn en intense hitte, resulteerde in de ontwikkeling van de tannines in de schil van onze druiven. Fenolische rijpheid is bereikt. Suiker, zuurtegraad en tannines zijn nu op hun optimale niveau en in perfecte balans. Het is tijd om het fruit zorgvuldig met de hand te plukken.

Gelegen op de top van de Helshoogte Pass -die zich een weg baant door de Simonsberg en Jonkershoekbergen- zijn de 17 hectare wijngaarden van het domein diep geworteld in oude bodems. Dit is een perfecte combinatie van maritiem en bergachtig terroir. Elke locatie heeft een uniek microklimaat. De druivenrassen zijn precies aangeplant in relatie tot het zonlicht en verder versterkt door de rijrichting om fruit van uitstekende kwaliteit te garanderen met minimale oogstvariatie.

Sauvignon Blanc 

Op het hoogste punt van het domein, tussen 415 en 485 meter boven zeeniveau, staan onze Sauvignon Blanc druiven aangeplant op het westen. De geoogste druiven worden gebruikt voor onze Delaire Graff White Reserve en Delaire Graff Coastal Cuvée Sauvignon Blanc. Deze staat bekend om zijn rijke aroma’s van tropisch fruit, ondersteund door lagen van zwarte bes, kruisbes en brandnetel en een frisse, knisperende zuurtegraad.

Chardonnay

De Chardonnay druiven die gebruikt worden in onze Delaire Graff Estate Terraced Block Reserve staan 385 meter boven zeeniveau aangeplant, van noord over noordoost tot noordwest gericht. Het resultaat is een expressieve combinatie van amandelen, peren en passievrucht in de mond. Dit wordt ondersteund door een knapperige zuurtegraad en fijne, kruidige mineralen, met een boeket van rokerige bloemen- en citrustonen in de neus.

Merlot

De Merlot druiven voor de Delaire Graff Estate Banghoek Reserve Merlot worden verbouwd op neutrale grond, 345 meter boven de zeespiegel, in onze oudste enkele wijngaard. Deze stevige en evenwichtige wijn wordt gekenmerkt door kruidige, donkere pruimen- en bessensmaken. Zijdezachte, rijpe tannines zorgen voor een lange en aanhoudende afdronk.

De 20e oogst

Nu de oogst is begonnen, worden onze druiven in de koele vroege uurtjes van de Afrikaanse ochtend van de wijnstokken geplukt en vervolgens voorzichtig naar onze kelder vervoerd, waar het vinificatieproces zal beginnen. 2024 markeert onze 20e oogst op Delaire Graff Estate.”