Volgens Tim Atkin’s rapport behoren de beste Zuid-Afrikaanse wijnen «among the World’s Elite»

Evolutie in de wijnbouw

Begin september bracht Tim Atkin zijn 10e rapport over de Zuid-Afrikaanse wijnen uit. Hij proefde dit keer 2282 wijnen van 433 verschillende wijnhuizen en reisde door de Westkaap, van Piekenierskloof tot Cape Agulhas. Hij was bijzonder aangenaam verrast door de kwaliteit van de wijnen.

In het bijzonder springen de jaren 2017 en 2021 er uit. Volgens hem verdient 2017 zeker zijn plaats tussen de beste Zuid-Afrikaanse wijnjaren. 2021 is zelfs meer dan veelbelovend en zou wel eens nog beter dan 2017 kunnen zijn.

Hij is tevens onder de indruk van de vooruitgang in de wijnindustrie in de laatste 10 jaar. Steeds meer wijnmakers van de jongere generatie blinken uit. Ze deden ervaring op in binnen- en buitenland en zetten daardoor ook sommige van de meer gevestigde producenten aan tot meer innovatie. Deze ontwikkelingen wijzen erop dat Zuid-Afrika een van de meest opwindende en veelbelovende wijnproducerende landen blijft met bijzonder veel potentieel.

Niet alleen Chenin en Shiraz/Syrah scoren goed, maar ook Bordeaux blends, Chardonnay en Pinot Noir halen mooie resultaten. Atkin formuleert het als volgt “Zuid-Afrika heeft bewezen dat het bijna elke wijnstijl goed kan maken, terwijl zijn beste wijnen echt tot de wereldtop behoren.”

Tim Atkin is een Britse wijnjournalist. Hij is Master of Wine en tevens jurylid in diverse internationale wijncompetities.

Bekroonde wijnen bij Shannon Vineyards

Tim Atkin was zeer lovend over de wijnen van Shannon Vineyards uit de cool climate regio Elgin, het hart van de appel- en perenteelt in Zuid-Afrika. Deze streek heeft unieke klimaatomstandigheden. De druiven kunnen er zeer langzaam rijpen, wat zorgt voor een natuurlijke zuurtegraad en perfect uitgebalanceerde smaken. Het levert wijnen op met elegantie en structuur, die bijzonder goed kunnen verouderen.

Shannon Vineyards is een familiebedrijf. James en Stuart Downes zijn gepassioneerde wijnmakers. Samen met hun team streven ze naar minimale interventie in het wijn maken. Ze willen vooral het potentieel van de Elgin Valley en de individualiteit van de verschillende terroirs weerspiegeld zien in de verschillende wijnen. Ze zijn gedreven en leven op hun fruitboerderij mee met alle aspecten uit en met respect voor de natuur.

Mooie scores in het rapport

Acht Shannon wijnen kregen in het rapport van 2022 een prachtige score van meer dan 91 punten. De bekroonde wijnen uit die editie zijn momenteel nog niet beschikbaar op de Belgische markt.

Maar ook vorige jaargangen van dezelfde wijnen werden beloond met schitterende scores. We stellen u graag deze wijnen voor :

Ontdek de door Tim Atkin bekroonde wijnen van deze gepassioneerde wijnmakers. Tim Atkin’s rapport over de Zuid-Afrikaanse wijnen is iets om jaarlijks naar uit te kijken!