Malva pudding

Een typisch en traditioneel Zuid-Afrikaans dessert

Malva pudding is een typisch dessert dat je in Zuid-Afrikaanse restaurants vaak terugvindt op de kaart. 

Het wordt ook regelmatig thuis gemaakt. Elke familie heeft wel zijn eigen geheime ingrediënt. Vandaar dat het ook wel soms eens verrassend anders smaakt. Maar dat is ook het leuke er aan.

De constante is echter dat het een lauwwarme, sponsachtige cake is die overgoten wordt door een heerlijke saus. Hij wordt nog beter, zelfs als je hem een dag of 2 later verder opeet. Het enige probleem … vaak blijven er enkel kruimels en wat saus over.

Ik kreeg het recept via 2 vriendinnen -bedankt Greta en Margaux- die het op hun beurt kregen van een Zuid-Afrikaanse familie. Er waren minieme verschillen tussen beide recepten. Ik deel het hieronder graag met jullie en hoop dat jullie even enthousiast zijn als wij. Malva Pudding is bovendien snel klaar en het is eens wat anders.

Geniet van deze heerlijke Zuid-Afrikaanse traditionele lekkernij, met uiteraard een passend Zuid-Afrikaans wijntje.

Wijnsuggesties

Bij dit zoete dessert geven wij de suggestie om er ook een klein glaasje zoete wijn bij te serveren.

  • Foothills Vineyard Viognier Straw Wine is een volle zoete witte wijn met een intense neus van exotisch fruit, rijpe ananas, mango en honing. De volle filmende middenmond is volledig in evenwicht met mooie, frisse zuren.
  • Meerhof Mooistrooi 2018 is gemaakt met Muscat d’Alexandrie druiven. Deze prachtige dessertwijn is goudgeel van kleur, met mooie, zware tranen. Hij heeft aroma’s van exotisch fruit, romige toetsen en rijpe zuren.

Het recept

Benodigdheden

Voor de cake:

  • 1 ei
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel abrikozenconfituur
  • 125 gram bloem
  • 1 kleine koffielepel bicarbonaat
  • een snuifje zout
  • 1 eetlepel boter
  • 1 koffielepel witte azijn
  • 125 ml melk – ik neem halfvolle melk
  • 125 ml room (of vervang dit door 125 ml melk)

Voor de saus:

  • 250 ml room
  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 125 ml warm water of voor een extra Zuid-Afrikaanse toets 125 ml Amarula  

 

Amarula is een Zuid-Afrikaanse likeur op basis van het fruit van de Marula bomen.

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Klop het ei en de suiker goed samen
  • Voeg vervolgens de confituur toe en meng alles goed samen.
  • Meng in een andere pot de bloem, samen met het bicarbonaat en zout. Zeef nadien dit mengsel.
  • Smelt de boter en voeg de azijn, melk (en room) toe.
  • Voeg geleidelijk aan het botermengsel en de bloemmengeling toe aan het eimengsel.
  • Meng vervolgens alles goed door elkaar.
  • Giet in een bakschaal van ongeveer 20 x 20 cm en dek af met folie.
  • Bak de cake 30 minuten in de oven, verwijder dan de folie en bak nog eens 30 minuten.
  • Bereid de saus zodra de cake uit de oven komt door alle ingrediënten voor de saus te smelten. Giet de saus voorzichtig, een beetje per keer, over de cake. Een uitstekende tip is om kleine gaatjes in de cake te prikken, zodat deze de saus goed kan absorberen.

 

Serveer deze cake lauwwarm. Opwarmen, indien nodig, doe je best in een oven op zo’n 140-150°C. Maar ook op kamertemperatuur is hij zeer lekker. Voor een mooi plaatje serveer je er rode vruchten, lauwe lichte vanille pudding of vanille ijs bij. 

Malva Pudding
Bron foto: Elvama - Margaux Vannevel