We duiken de Zuid-Afrikaanse keuken in

Struisvogeltartaar: een gerecht geïnspireerd door Zuid-Afrika

Een van onze klanten stelde ons onlangs een inspirerende vraag: “Ik wil een Zuid-Afrikaanse avond organiseren, met gerechten die het gevoel van het land op tafel brengen.  Het hoofdgerecht staat vast, dat wordt bobotie. Als dessert kiezen we voor Malva pudding. Maar voor welk voorgerecht zouden we gaan? En welke wijn past daar dan best bij?”

Wij stelden een struisvogeltartaar voor. Struisvogels zijn in Zuid-Afrika overvloedig aanwezig zijn, vooral in regio’s zoals Oudtshoorn, waar de meeste struisvogels ter wereld worden gefokt. Het vlees is mager, elegant en vol smaak, en biedt een unieke smaakervaring die perfect past bij een verfijnde avond.

Dat bracht mij op het idee om zelf aan de slag te gaan en een recept te ontwikkelen dat niet alleen recht doet aan dit bijzondere vlees, maar ook een link legt met de smaken van Zuid-Afrika.

Ik liet mij enerzijds inspireren door de klassieke bereiding van een rundstartaar. Anderzijds, omdat struisvogel zo sterk verbonden is met Zuid-Afrika wilde ik het gerecht ook die typische Zuid-Afrikaanse toets meegeven. Ik zocht naar smaakelementen die herkenbaar en karaktervol zijn – zoals o.a. rooibos – om het geheel die extra gelaagdheid en een vleugje authenticiteit te geven.

Het resultaat is een verfijnde struisvogeltartaar die elegantie combineert met een knipoog naar de rijke smaken van Zuid-Afrika. En bij zo’n bijzonder gerecht hoort natuurlijk ook de juiste Zuid-Afrikaanse wijn. Daarom selecteerden we drie toppers die de smaken van de tartaar perfect aanvullen.

Wijnsuggesties bij struisvogeltartaar

Bij deze verrassende tartaar kan zowel een frisse witte, een volle rosé als een complexe rode wijn geserveerd worden.

Hieronder kan je onze aanbevelingen vinden.

  • Carinus Chenin Blanc – fris, vol en fruitig, met levendige zuren die mooi aansluiten bij de verfijnde smaken van de tartaar.
  • Blackwater Lazy Lucy – sappig en rond, een wijn die de kruidige en aardse toetsen van het gerecht elegant ondersteunt.
  • Kruger Pearly Gates Pinot Noir – een lichte, fruitige rode wijn met kruidige accenten, ideaal voor wie liever rood schenkt bij tartaar.

 

Zo wordt deze struisvogeltartaar niet alleen een smaakvol voorgerecht, maar ook een perfecte opening voor een avond vol Zuid-Afrikaanse inspiratie.

Het recept

Benodigdheden voor 4 personen

 

  1. Rooibosolie
  • 100 ml olijfolie
  • 3 zakjes rooibosthee
  1. Struisvogelfilet
  • 120 gram vlees/persoon struisvogelfilet
  • 50 gram worcestershiresaus
  • 1 koffielepel honing
  • 10 gram gember
  • 25 gram rooibosolie (naar smaak)
  • 1 lente uitje
  • Mespuntje chilivlokken
  • Kappertjes naar smaak
  • 1 klein en fijn augurkje
  • Chili olie
  1. Spek
  • 4 dunne sneden gezouten ontbijtspek 

Voor de liefhebbers van biltong, kan er zeker ook met dit product gewerkt worden.

  1. Curry crème
  • 90 gram neutrale olie
  • Currypasta naar smaak (ik heb rode currypasta gebruikt)
  • 25 gram yoghourt
  • 1 eiwit
  • Enkele druppels limoensap
  • Zout
  1. Slaatje van wortel
  • 2 wortelen
  • Groen van lente ui
  • Sushi azijn
  1. Stokbrood
  • ½ stokbrood
  1. Afwerking
  • Handvol zonnebloempitten
  • Zestes van limoen
  1. Rooibosolie (ideaal als dit 1 dag op voorhand wordt gedaan)
  • Zet de olijfolie en de opengeknipte zakjes rooibosthee in een pot op het vuur op de allerlaagste stand en laat dit gedurende 3 uur zachtjes intrekken.
  • Zeef goed en laat afkoelen tot kamertemperatuur voor verder gebruik.
  1. Struisvogelfilet
  • Snijd het vlees in brunoise en de lente ui in zeer dunne ringetjes.
  • Rasp de gember fijn.
  • Meng de worcestershiresaussaus, honing, gember, chilivlokken en rooibosolie met de lente uitjes.
  • Spoel de kappertjes.
  • Snij het augurkje in flinterdunne ringetjes.
  • Breng het vlees op smaak met de marinade en meng er de kappertjes en augurk onder. Kruid goed af met peper, zout en chili olie. Proef! Voeg toe naargelang persoonlijke smaak.
  1. Spek (niet teveel op voorhand, zodat het niet taai wordt)
  • Droog het spek in de oven op 100°C.
  • Breek het in stukken van gewenste grootte.
  1. Curry crème
  • Bak enkele lepels currypasta aan in 30 gram neutrale olie zodat de aroma’s vrijkomen.
  • Neem de rest van de neutrale olie en mix er naar smaak de gebakken currypasta onder.
  • Meng alle ingrediënten -behalve de curry olie- in een maatbeker met de staafmixer.
  • Voeg druppelsgewijs, al mixend, de olie toe tot er een gladde crème ontstaat.
  1. Slaatje
  • Schil en versnijd de wortels in fijne julienne (of in fijne linten)
  • Doe het groen van de lente uitjes onder de julienne en kruid met fleur de sel.
  • Breng op smaak met sushi azijn.
  • Grill de zonnebloempitten in een pan.
  • Maak zestes van de limoenschil.
  1. Stokbrood
  • Snij het stokbrood in fijne sneedjes (voorzie 3/persoon).
  • Borstel ze in met rooibosolijfolie en strooi er zout over.
  1. Afwerking
  • Zet de grill aan van de oven en grill het stokbrood kort. Let op voor verbranden, dus blijf bij de oven.
  • Doe de aangemaakte tartaar in een vorm op het bord.
  • Plaats er het spek bovenop, spuit toefjes curry er in en errond, leg het slaatje er bovenop.
  • Werk af met de stukjes stokbrood, de zonnebloempitjes en zestes van limoen.

Serveer deze smakelijke struisvogeltartaar met een heerlijk Zuid-Afrikaans wijntje.