Top-page-title - Cape & Grapes

Vergelegen

Een Oase van Natuur en Wijn in Somerset West

Vergelegen, gelegen in het pittoreske Somerset West, is een wijndomein dat zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van adembenemende natuur en uitstekende wijnen. Dit historische landgoed biedt bezoekers een onvergetelijke ervaring, met een scala aan activiteiten en een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw.

Bij aankomst op Vergelegen word je verwelkomd door de majestueuze eikenlanen die leiden naar het statige landhuis. Dit landgoed strekt zich uit over meer dan 300 hectare en herbergt een schat aan biodiversiteit. Maak een wandeling door de prachtig aangelegde tuinen, waar je een overvloed aan inheemse plantensoorten en exotische flora kunt bewonderen. Vergelegen staat bekend om zijn historische Camphor-bomen, sommigen zijn meer dan 300 jaar oud en behoren tot de oudste bomen in Zuid-Afrika.

Wijnproeverij

Een bezoek zou niet compleet zijn zonder de uitstekende wijnen te proeven die hier worden geproduceerd. Het domein heeft een rijke traditie van wijn maken die teruggaat tot 1700. Willem Adriaan van der Stel plantte er toen de eerste wijnstokken.

De wijngaard ligt tussen 140 en 310 meter boven de zeespiegel, met hellingen van noord naar noordwest en van zuid naar zuidoost. De boerderij heeft een grote verscheidenheid aan bodemtypes; er zijn 21 verschillende soorten geïdentificeerd, waaronder enkele die tot de oudste wijnbouwbodems ter wereld behoren. Het klimaat is er mild door de nabijheid van de Atlantische Oceaan op zo’n zes kilometer afstand.

De kelders van Vergelegen produceren een breed aanbod aan wijnen, elk met hun eigen unieke karakter. Van elegante witte wijnen tot volle rode variëteiten, er is voor elk wat wils. De gepassioneerde wijnmakers streven naar perfectie en dit komt tot uiting in elke fles die ze produceren.

Veel meer dan enkel een wijndomein

Naast de prachtige thematuinen en de wijnproeverij zijn er op Vergelegen activiteiten voor het hele gezin. Kinderen kunnen ravotten in de avontuurlijke speeltuin, terwijl volwassenen kunnen genieten van een ontspannen picknick op het gazon, een rondleiding door het historische landhuis of wegdromen bij de prachtige tuinen.

Enkele zeer bekende bezoekers zoals Nelson Mandela, ex-presidenten van de Verenigde Staten Bill Clinton en Henry Kissinger, Koning Charles III, … brachten reeds een bezoek aan dit fantastische landgoed. Het werd in 2019 uitgeroepen tot Provinciaal Erfgoed en is genomineerd als Werelderfgoed.

Voor de culinaire liefhebbers is er het Stables Restaurant. Hier kun je genieten van heerlijke gerechten, bereid met verse ingrediënten uit de eigen tuinen, die perfect samengaan met de prachtige wijnen van het domein.

Met andere woorden, Vergelegen heeft voor ieder wat wils. Een bezoek aan dit wijndomein is een reis door de geschiedenis en de smaken van Zuid-Afrika, en laat een blijvende indruk na op iedereen die de eer heeft het te bezoeken.

Trots stellen we u onze selectie wijnen van Vergelegen voor. U kan deze per fles bestellen. Zuid-Afrikaanse wijnen bestellen in België? Bij Cape & Grapes zit u daarvoor goed.