Verkoopt Cape & Grapes ook champagne? Is Method Cap Classique hetzelfde?

Vaak wordt ons de vraag gesteld of champagne en Method Cap Classique synoniemen zijn. Tijd voor wat verduidelijking lijkt aangewezen!

Cape & Grapes verkoopt Zuid-Afrikaanse schuimwijnen. Mousserende wijnen, bubbels dus, die niet uit de Franse Champagnestreek komen, mogen de naam champagne niet dragen. De appelatie is namelijk streekgebonden. Zuid-Afrikaanse wijnboeren geven hun schuimwijn de prachtige naam Vonkelwyn.

Zijn alle Vonkelwynen dan ook gemaakt volgens de Method Cap Classique?

Neen! Sommigen van deze vonkelwynen zijn het equivalent van champagne. Geproduceerd volgens dezelfde methode, namelijk een tweede gisting op fles, resulteren ze in de fijnste schuimwijnen. Ze krijgen daarom het label Method Cap Classique (MCC); dit betekent productie volgens de traditionele manier of de méthode champenoise. De Cap Classique Association houdt streng toezicht op het Cap Classique label, en bewaakt daardoor ook het kwaliteitsniveau.

De druiven voor het maken van de Cap Classique wijnen worden aangeplant in de koelere gebieden. Denk hier dichter bij huis maar aan het klimaat in de Champagneregio. In een koeler gebied krijgen de druiven de tijd om langzaam tot rijpheid te komen. Ze worden geoogst als ze nog veel zuren bevatten, zodat de wijn steeds de beoogde en noodzakelijke frisheid -of om het met een woord uit het vakjargon te zeggen, “fraîcheur”- heeft.

Graham Beck

Wij bieden Graham Beck aan; voor u met plezier geproefd en meer dan goed bevonden! De schuimwijnen van dit huis staan bekend om hun kwaliteit en verfijning. Nelson Mandela en Michelle en Barack Obama behoren tot hun bekendste klanten. De wijngaarden van dit huis bevinden zich in Breede River Valley, op een 10-tal kilometer van Robertson.

Bij Graham Beck staat voortdurende innovatie en kwaliteitsverbetering als prioriteit. Dit jaar oogste men daarom voor de eerste keer ‘s nachts, op het koelste moment. Het behoud van de zuurtegraad in de druiven en het verbeteren van de kwaliteit van het eindproduct, met name de wijn, staat voorop. Volgens de keldermeester Pieter Ferreira was 2021 misschien een primeur op dit vlak, maar zal het waarschijnlijk niet de laatste keer geweest zijn dat men voor deze optie koos.

Welke andere wijnhuizen produceren nog MCC-wijnen?

Cape & Grapes verdeelt ook Method Cap Classique wijnen van de huizen Lourensford en Benguela Cove.

Is Cap Classique beter dan Champagne?

Over smaak valt uiteraard niet te discussiëren, maar een Graham Beck, die 21 maanden op de gistresten (“op de lies”) rust, heeft een zeer elegante en verfijnde smaak. Daardoor kan hij zonder enige twijfel het pleit winnen van een Champagne.

Wij bieden de Graham Beck MCC aan in 3 variëteiten: brut, brut rosé of blanc de blanc 2016. De brut-versies zijn gemaakt van Chardonnay en Pinot noir druiven; de Blanc de Blanc gebruikt enkel Chardonnay-druiven. Deze 3 parels werden tevens bekroond in de referentie voor Zuid-Afrikaanse wijnen, de Platter’s gids. De 2 eersten met telkens 88 punten op 100; de laatste behaalde zelfs 93 punten.

Ontdek alles over het wijndomein Graham Beck en de door ons geselecteerde MCC-wijnen. Voel de warmte en passie van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers en laat u verrassen! En onthoud vooral dat Vonkelwyn en Method Cap Classique niet hetzelfde zijn!