
Het mosselseizoen is volop begonnen. Heerlijk, want dat luidt ook de zomervakantie in. Geen zomer in België zonder een dampende pot lekkere Zeeuwse mosselen te hebben gegeten.
Ze zijn niet alleen lekker, maar bovendien zeer gezond. Ze bevatten namelijk zo goed als geen vet. Veel hangt natuurlijk af van wat je er bij serveert.
Naast de verschillende soorten mosselen zijn er natuurlijk tal van bereidingswijzen. Hou je het graag klassiek, dan zijn mosselen natuur voor de hand liggend. Een echte Belgische klassieker, puur en lekker! Met uien en groene selder enerzijds en afwerken met gezouten boter anderzijds, en je tovert in een paar minuten een heerlijke schotel op tafel.
Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere recepten. In witte wijn of met look zijn inmiddels ook gekende klassiekers. Aziatische mosselen, al dan niet met kokosmelk en pittig gekruid, of klaargemaakt op de barbecue met tal van kruiden, zijn de nieuwste varianten.
Het lijdt geen twijfel dat we op de vraag voor ‘een passende wijn bij mosselen’ niet met 1 wijn kunnen antwoorden. De bereidingswijze zal ons naar verschillende wijnen leiden.
Wij stellen u graag een Zuid-Afrikaanse wijn voor, passend bij deze typische Belgische lekkernij en bij de manier waarop de mosselen klaargemaakt worden.
Enkele voorstellen:
Mosselen natuur of met witte wijn vragen om een pure, frisse en fruitige wijn. De ‘fraîcheur’ en zuurtegraad in de wijn is een mooie aanvulling op dit eenvoudige, pure gerecht. Waarom geen The Fishwives Club Sauvignon Blanc, Shannon Vineyards Sauvignon Blanc of The Old Road Company Le Courier Chenin Blanc hierbij serveren? De wijnstijl is zonder enige twijfel complementair aan dit gerecht.
Zijn de mosselen klaargemaakt met look of een roomsaus, dan vragen ze om een vollere, niet hout gelagerde witte wijn. Volle witte wijnen zijn wijnen met meer complexe smaken en een breed aromapallet. Enkele suggesties voor een passende wijn zijn Kruger Chardonnay sans chêne, Vrede en Lust Anni Sauvignon Blanc of de Blackwater Underdog Chenin Blanc.
Bij een bereiding op de barbecue of stevig gekruid, op Oosterse wijze, past een eerder licht kruidige, dorstlessende wijn. We stellen daarvoor de Alvi’s Drift Viognier of Remhoogte First Light Chenin Blanc voor. Als alternatief voor deze witte wijnen is de Meerhof Grenache rosé zeker passend.
Een geslaagd huwelijk met een typisch Belgisch topproduct en een Zuid-Afrikaanse wijn? Zeker.
Geniet er van!